INTERKULTUREL COACHING - REFLEKSIONER FRA EN KUNDE

Forside - Kundereferencer - Kundecases ud fra produkt - Interkulturel coaching - refleksioner fra en kunde

Hvilken forskel gør interkulturel coaching i praksis? Refleksioner fra en kunde

Vi kørte i 2015 et 1:1 interkulturelt coaching-forløb for Anne Katrine Windfeld fra Grundfos, som dengang arbejdede med globale projekter med interessenter i bl.a. Kina, Ungarn og Danmark.

Efter hver coaching-session reflekterede Anne over, hvad hun havde lært, og hvordan hun kunne bruge den nye viden i sit globale projektarbejde.

To år senere var Anne i en ny stilling som afdelingsleder i Grundfos, men brugte stadig det hun lærte under coaching-forløbet. 

Anne har hele vejen igennem gjort alt det, der skal til, for at interkulturel træning virkelig rykker:

  • Hun er bevidst om, hvad hun selv har med i bagagen
  • Hun er nysgerrig og stiller en masse spørgsmål
  • Hun er modig og tør gøre tingene på nye måder
  • Hun reflekterer over hvad der sker, hvorfor det sker, og hvilken læring hun kan tage med fremover

Vi synes, Anne er super sej, og har fået lov til at dele nogle af hendes refleksioner fra 2015 og 2017 med jer herunder.

Refleksioner fra 2015:

Her lidt refleksioner fra de sidste par ture til Kina:

Det var en fantastisk positiv oplevelse.

Jeg kom godt fra start med mit team og med de enkelte medlemmer, det er utroligt hvad man kan opnå på kort tid.

Min største udfordring er nok at stille åbne spørgsmål og holde mig fra ja/nej spørgsmål. Og det har jo som sådan intet med kulturen at gøre, men mere vaner fra min side.

Jeg er meget opmærksom på det, men der er lang vej før det falder mig naturligt.

For nogle team-medlemmer er det meget tydeligt, at de agerer forskelligt alt efter om de er i et større forum eller om jeg har dem one@one. De signalerer meget mere sikkerhed på tomandshånd = mindre risk.

Jeg kan se, at nogen gange skal jeg være meget tydelig med, hvad jeg vil have dem til at gøre og også påpege at jeg tager risikoen (enten direkte eller indirekte). Så sker der ting.

Vi havde en workshop omkring læringer i et af projekterne. Formiddagen gik med præsentationer fra forskellige områder, og efter frokost skulle vi have gang i nogle diskussioner. Vi startede med refleksion på egen hånd med efterfølgende præsentation i plenum. Det gik meget godt ud fra den vinkel, at de enkelte tog bolden og fortalte deres syn. Der var dog ingen diskussion.

Med tanke på vores første coaching-session, besluttede jeg at ændre format og gå efter diskussion i mindre grupper. I stedet for 16 mand samlet, blev det til 4 grupper á 4 personer. Det var blandede grupper (dansk, kinesisk og ungarsk). Det fik snakken til at flyde og de var næsten ikke til at stoppe igen.

De er meget åbne for at fortælle om personlige ting, historier og den slags. Jeg er nysgerrig af natur og vil gerne vide noget om dem jeg arbejder sammen med, og det har jeg udnyttet.

Udfordringen for mig har her været, at jeg normalt har svært ved at starte small talk med mindre jeg kender folk godt. De 3 gode spørgsmål, du nævnte (hvilken egn kommer du fra? / hvilken generation tilhører du? / hvilket universitet har du gået på?), har hjulpet mig meget til at komme i gang med snakken.

Jeg har endnu ikke været ude i situationer, hvor jeg har tænkt "hvad skete der lige der?" De værktøjer, du gav mig med, har hjulpet til at give forståelsen.

Mange hilsner,

Anne Katrine Windfeld
Global Program Development Manager,
Grundfos

Refleksioner fra 2017:

For 2 år siden arbejdede jeg som projektleder, og nu arbejder jeg som afdelingsleder.

I projekterne var én af udfordringerne, at jeg hele tiden skulle sikre alignment med den kinesiske afdelingsleder, da medarbejderne lyttede mere til ham end til mig.

Som afdelingsleder skal jeg nu være opmærksom på ikke at signalere noget andet end projektlederen, da medarbejderne lytter mere til mig end til ham.

Det har været en interessant læring at gå fra den ene rolle til den anden rolle.

Jeg skal være meget mere opmærksom på, hvordan jeg udtrykker mig over for de kinesiske medarbejdere end over for de danske medarbejdere.

De danske medarbejdere giver modspil på en meget direkte måde og er ikke bange for at vise, at de er uenige med mig. De kinesiske medarbejdere giver modspil, når vi har opbygget en god relation, og vi er på tomandshånd (mindre risiko, og ”Hvis du hjælper mig, så hjælper jeg dig”).

Mange hilsner,

Anne Katrine Windfeld
Manager,
Grundfos

Close X

Sign up for our newsletter

Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.

By signing up, you'll also get a free chapter from our book 'Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures'.

Køb vores bog

Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures

 "My copy of this book will be placed close to me on my office shelf – next to only a handful of other truly inspiring books I have read."
 -  Mette Bjerrekær, Group Vice President, GRUNDFOS

Køb hos WilliamDam.dk  Køb hos SAXO  Køb hos iMusic*

*) Anbefalet hvis du bor uden for Danmark.

Er du interesseret i at købe et større parti bøger eller vil du vide mere om bogen? Så klik her.

Nyhedsbrev