BLOG

Forside - Nyheder og viden - Blog - Blog-indlæg
05.12.2016

5 bøger, der gør dig klogere på Rusland

Vi har samlet 5 bøger, du skal læse, hvis du arbejder i Rusland eller samarbejder med russiske kolleger / forretningspartnere.

Det kan være svært at forstå, hvor meget og hvor hurtigt det russiske samfund har udviklet sig gennem de seneste 30 år, og hvad det betyder for den enkelte russers selvforståelse.

Men hvis du har russiske kolleger eller skal udstationeres til Rusland, så vil det helt sikkert gøre dit liv nemmere, hvis du prøver at forstå det!

Derfor har vi bedt C3's Ruslandsekspert Helena Drewes om at anbefale 5 bøger, der kan gøre dig klogere på Rusland. Læs med herunder.

1. Rusland i stykker (2003) – af Vibeke Sperling og Pernille Helweg

Det kan være rigtig svært at forstå Rusland, fordi den russiske kultur og historie er så kompleks. Og det Rusland vi ser udefra – fx fra Danmark – er helt anderledes end Rusland set indefra, med den enkelte russers øjne.

Hvis du som dansker vil være klogere på Rusland, er Vibeke Sperlings bøger et godt sted at starte. Sperling har arbejdet som Ruslandskorrespondent for Information, DR og Politiken, og hun har fulgt det russiske samfunds udvikling gennem et halvt århundrede.

"Rusland i stykker" handler om de første 10 års tid efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991. Det er en poetisk billedbog, hvor tegninger af Pernille Helweg fint illustrerer Vibeke Sperlings mange møder med helt almindelige russere. Vi møder her de fattige og de nyrige. De intellektuelle og den hjemmegående mor med 12 børn. En muslimsk leder og en præst fra den ortodokse kirke. Og mange flere.

Sperlings mosaik af russiske skæbner giver et godt indblik i det tidlige postsovjetiske samfund. Og selvom meget har forandret sig siden da, er det vigtigt at forstå, hvad der skete dengang, fordi det har stor indflydelse på, hvordan russerne tænker og handler i dag:

Det kaos, der herskede efter Sovjetunionens kollaps. Den bratte overgang til kapitalismen. De ændrede familiemønstre. Det stigende alkoholforbrug og den faldende levealder. Og frem for alt hvordan den enkelte russer forsøgte at manøvrere i det hele.

2. Russernes drømme (2015) – af Vibeke Sperling

Når du skal forstå det russiske samfund, kommer du ikke udenom at forstå Putin. Og det er et af de budskaber, som Vibeke Sperling formidler i "Russernes drømme. Om det nye Ruslands selvforståelse – og Vestens misforståelser".

Her er Sperling sprunget frem i tiden til det Rusland, vi kender i dag: Putins Rusland. Et Rusland, der har ændret sig ekstremt meget og ekstremt hurtigt siden 1990'erne. Og det gælder både økonomisk, socialt og i landets forhold til omverdenen. 

Lige som Rusland selv er "fænomenet Putin" uhyre komplekst, og langt fra alle vil være enige i den analyse af forholdet mellem Putin og den russiske befolkning, Sperling kommer med her.  Så læs ikke bogen for at få "den endelige sandhed" om Putin og russerne, men for et bud på, hvordan den almindelige russer forholder sig til Ruslands udvikling i dag.  Om sårene efter Sovjetunionens kollaps, der endnu ikke er helet. Og om de følelser mange russere har for den stolte nation, de opfatter Rusland som.

Bogen kommer omkring mange politisk følsomme emner – fx undersøger Sperling hvilke historiske faktorer, der har påvirket Putins ageren i Ukraine-krisen. Og lad mig sige det rent ud: Det er ikke emner, som er egnet til den første forretningsmiddag med din nye, russiske samarbejdspartner!

Faktisk vil jeg anbefale, at du holder dig fra at tale politik med russiske kolleger eller partnere, til I er kommet rigtig tæt på hinanden. Og selv der skal du træde varsomt. Få russere bryder sig om, at der kommer nogen udefra og påpeger, hvad der er rigtigt og forkert, og hvordan det i stedet for burde være.

3. The New Tsar (2015) – af Steven Myers

Steven Myers' "The New Tsar - The Rise and Reign of Vladimir Putin" er ikke for alle. Men hvis du elsker at få alle detaljerne med, så er Myers' grundigt researchede og meget omfattende biografi om Vladimir Putin lige noget for dig!

Steven Myers, der er mangeårig Ruslandskorrespondent for New York Times, fortæller her historien om Putins baggrund og vej til magten. Hvor Sperling fokuserer på den almindelige russers selvforståelse, undersøger Myers' bog Putins selvforståelse.

Myers dykker undervejs ned i nøglebegivenheder, der har formet Putin. Fx får vi historien om de meget trange kår, Putin og hans familie levede under i Sovjettiden, og om Putins fortid som KGB-agent i Østtyskland. Erindringen om de tider påvirker Putins bevidsthed og måde at lede det russiske samfund på i dag.

Vi får også indsigt i, hvordan vejen til magten i Rusland ofte handler om at kunne bevæge sig gennem systemet og få de rigtige forbindelser. Det er dem, der har de stærkeste relationer, som vinder.

4 + 5. Den russiske sangerinde (1988) + Patriarkens hændelige død (2013) – af Leif Davidsen

Hvis du foretrækker en god krimi frem for en detaljerig politisk biografi, så er der hjælp at hente hos Leif Davidsen!

Også Leif Davidsen er en erfaren Rusland-kender, der bl.a. var korrespondent for DR i Moskva 1984-1988. Med de to krimier fører Davidsen dig ind i to helt forskellige perioder i det russiske samfunds udvikling.

"Den russiske sangerinde" finder sted under de sidste år af Sovjettiden. Den handler om danske Jack Andersen, der arbejder på ambassaden i Moskva. Pludselig findes en af ambassadens kvindelige ansatte død. Jack bliver draget ind i sagen og møder her den myrdede kvindes søster Lilli, som han forelsker sig i.

Romanen giver et indblik i den stemning, der var før Sovjetunionens sammenbrud. Der herskede en utryghed og en følelse af, at man ikke kunne stole på hinanden. Paradoksalt nok vælger russiske Lilli at stole på danske Jack. Selvom det er fiktion, er det er ikke grebet ud af den blå luft. Der var mange russere, som dengang havde den opfattelse, at vi kan stole på dem udefra, men ikke på os selv.

Følelsen af, at man ikke kan stole på hinanden, møder du også i Rusland i dag. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du bruger tid på at opbygge relationer og dermed tillid til russiske kolleger og samarbejdspartnere.

"Patriarkens hændelige død" er skrevet og foregår 25 år senere. Den handler om den dansk-russiske TV-meteorolog Adam, der forsøger at opklare et mord på sin russiske bror, som er tilknyttet den russisk-ortodokse kirke i Moskva.

Bogen giver et godt billede af den virkelighed, du vil møde, hvis du flytter til Rusland. Hvor vesterlændinge for 20 år siden nærmest blev betragtet som helte, har mange russere i dag et mere nuanceret – og ikke altid lige positivt – syn på Vesten.

Historien viser også, hvor vigtig en rolle kirken spiller i det russiske samfund. Den russisk-ortodokse kirke er et stærkt hierarkisk, patriarkalsk system. Det er måske ikke noget, du lige umiddelbart ser i dit daglige arbejdsliv i Rusland. Men præsternes ord har stor betydning, og man må ikke underkende kirkens indflydelse på mange russeres værdigrundlag og måde at tage beslutninger på."Den russiske sangerinde" er også tilgængelig i engelsk version: "The Russian Singer" (1991).

GOD LÆSELYST!

Få hele vores liste med anbefalede bøger om Rusland

Vil du have vores fulde kommenterede liste med anbefalede bøger om Rusland?

Så mail os på kontakt@c3consulting.dk og skriv et par ord om, hvorfor du er interesseret i Rusland. Så sender vi dig listen.

Bliv endnu klogere på Rusland!

Close X

Sign up for our newsletter

Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.

By signing up, you'll also get a free chapter from our book 'Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures'.

Køb vores bog

Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures

 "My copy of this book will be placed close to me on my office shelf – next to only a handful of other truly inspiring books I have read."
 -  Mette Bjerrekær, Group Vice President, GRUNDFOS

Køb hos WilliamDam.dk  Køb hos SAXO  Køb hos iMusic*

*) Anbefalet hvis du bor uden for Danmark.

Er du interesseret i at købe et større parti bøger eller vil du vide mere om bogen? Så klik her.

Nyhedsbrev