Presse og artiklerPresse og artikler
SitemapPrint

Presse og artikler

Her finder du presseomtale af C3 Consulting samt artikler og bogbidrag skrevet af C3 Consultings medarbejdere.

Podcast fra IDA: Når dansk og kinesisk arbejdskultur mødes

Ingeniørforeningen IDA udgav henover sommeren 2017 en podcast-serie om globalt arbejdsliv og satte i en af episoderne spot på forskellene mellem dansk og kinesisk arbejdskultur.

I episoden fortæller Julie Malbaek om sine erfaringer fra 3 års arbejde i Kina som Regional Sales Manager for FLSmidth, og adm. direktør i C3 Annette Dahl fortæller om de mest typiske udfordringer for danskere, der arbejder i eller med Kina.

Hør podcasten og bliv klogere på nøgleforskelle mellem dansk og kinesisk arbejdskultur – i forhold til fx udviklingsplaner, hierarki og beslutningsprocesser.

Hør podcasten

Radio-interview med Annette Dahl: Bliv klogere på den kinesiske gavekultur

Radio 24syv-programmet ’Kina Snak’ satte d. 19 april 2015 spot på gavegivningens kunst i Kina. Adm. direktør for C3 Annette Dahl bidrog med input til, hvad det er godt at give i gave og hvorfor.

Annette Dahl kom bl.a. med sit bud på, hvilke fejl danskere typisk begår i forhold til den kinesiske gavekultur:

”Den allermest typiske, det er simpelthen, at vi overhovedet ikke spekulerer over at tage gaver med. Det oplever vi især, når danskere skal til Kina og fx holde møder eller lave træning internt i virksomheden. Og så tænker man, ”nå men vi er jo kollegaer, så vi skal vel ikke komme med gaver her”. Men det er altså meget velset, at man kommer med bare små, symbolske gaver til kollegaerne eller til kollegaernes børn.

Og de fleste af dem, jeg arbejder med, de oplever præcis det samme, når kinesiske kollegaer kommer til Danmark. De har alle sammen små gaver med, og vi står ikke med noget som helst! Så det er altså både når man tager den ene vej og den anden vej, at man kommer med de her små gaver.”

Hør hele interviewet her – det begynder ca. 44 minutter inde i programmet

Kina i Europa – hvem tilpasser sig hvem?

Hvad betyder Kinas voksende indflydelse i Europa for europæerne – og for kineserne?

Det højaktuelle spørgsmål belyser erhvervsjournalist Christina Boutrup i sin bog ’Den røde løber – Kinas fremmarch i Europa’, der udkom november 2014. C3’s adm. direktør Annette Dahl har anmeldt bogen i tidsskriftet Danmark-Kina og skriver her bl.a.:

”Det er utrolig interessant at læse, hvordan det foregår, når lokalregeringen er dansk og virksomheden kinesisk, som vi fx ser det hos Nyborg kommune, der samarbejder med rige kinesiske investorer.

Det skaber store økonomiske muligheder for det lille samfund – men også udfordringer, når dansk lokalpolitik møder kinesisk relationsopbygning og investeringer. For spørgsmålet er, hvilke kulturelle og forretningsmæssige spilleregler der så er de gældende?”

Download hele anmeldelsen (pdf)

Radio-interview med Annette Dahl i Globus Kina

Kinesisk flytrafik har på det seneste givet anledning til farverige historier i medierne – fx om en vred flypassager der åbnede nødudgangen, fordi han trængte til frisk luft. Men hvad ligger bag mediernes skandale-historier? Det blev C3’s adm. direktør Annette Dahl interviewet om d. 18. januar 2015 i programmet Globus Kina på Radio24syv.

Her blev hun bl.a. spurgt om, hvordan de vrede passageres opførsel passer sammen med det billede mange har af kineserne som autoritetstro og med fokus på at bevare kontrollen:

”Det med at være autoritetstro og ikke tabe ansigt er rigtig nok noget vi typisk forbinder med kineserne. Men det er specielt overfor en chef, en leder eller en ældre i familien og én, der er en del af deres nære relationer, og bestemt ikke overfor en stewardesse i et fly som servicerer dem og som de overhovedet ikke kender.”

Hør hele interviewet – indslaget begynder 29:10 minutter inde i programmet

Kineserne er her

DR P1 satte ved årsskiftet 2012/13 spot på den nye generation af globalt orienterede kinesere i temaudsendelsen ’Kineserne er her’. Adm. direktør for C3, Annette Dahl, bidrog undervejs med input om dansk og kinesisk kultur. Hun fortalte bl.a. om hvilke kulturforskelle, man som dansker skal være opmærksom på, hvis man skal have succes med at drive virksomhed i Kina:

”Hierarki – også kaldet rank eller magtdistance – er vigtigt, og magtdistancen er meget høj i Kina sammenlignet med både Danmark og mange andre lande.

 En kinesisk kvinde sagde til mig i forrige uge: I Kina har vi behov for hierarki, fordi det giver struktur. Vi er alt for mange mennesker, også i virksomhederne, så hvis vi ikke har hierarkiet, skaber det forvirring, uro og usikkerhed, og risikoen bliver for stor for os. Derfor har vi brug for struktur, og den skaber vi ved at have hierarki. Dvs. at når vi ved, hvem der er lederen, er det også denne leder der tager ansvaret for en bestemt opgave, og som tager risikoen.”

Temaudsendelsens to afsnit blev bragt første gang på DR P1 hhv. 27. december 2012 og 3. januar 2013. 

Hør hele udsendelsen på dr.dk

Undervurder aldrig kultur- og familieforberedelse

HK Handelsbladet bragte i august 2012 en artikel om jobmulighederne i de danske detailkæders udenlandske afdelinger.

C3 Consulting bidrog med en række tips til medarbejdere på vej til udlandet – fx om aldrig at undervurdere kultur- og familieforberedelse:

”Sug viden til dig om det nye land for eksempel ved at læse bøger og se film. Lær så meget af sproget som muligt. Brug tid på at snakke udlandsopholdet igennem med din familie. Afsæt rigelig tid til at tage afsked med venner og den familie, der bliver hjemme.”

Download artiklen (pdf)

Eksklusivt interview med Annette Dahl i Børsen

Børsen Executive bragte fredag d. 17. august 2012 et eksklusivt interview med C3 Consultings adm. direktør Annette Dahl. En af Annette Dahls hovedpointer i interviewet er, at kulturtræning langt fra bare handler om at undgå misforståelser:

”Det, mener hun, er alt for uambitiøst. Det handler også om, at begge parter kan lære af hinanden, og dermed skabe synergi for de danske virksomheder i Kina.”

I en sidehistorie fortæller Annette Dahl om udviklingen af C3 Consulting fra etableringen som enkeltmandsvirksomhed i 2006 til en vækstvirksomhed med adskillige medarbejdere og aktiviteter globalt.

Fokus på netværk

Magasinet ”Penge og Privatøkonomi” bragte juli 2012 første artikel i en serie med fokus på professionelle karrierenetværk. I en af artiklens cases fortæller direktør for C3 Consulting Annette Dahl om sit medlemskab af netværksgupperne Danish Chinese Business Forum og Kinanetværket under Netværk Danmark – og om hvilken værdi, netværkene giver C3 Consulting.

Download artiklen (pdf)

Annette Dahl ekspertgæst på TV 2 News og Radio 24syv

C3’s direktør Annette Dahl var i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i Danmark 14.-16. juni 2012 ekspertgæst på både TV 2 News og Radio 24syvs udlandsprogram GLOBUS.

På andendagen af præsidentens besøg i Danmark – fredag 15. juni 2012 – fortalte Annette Dahl på TV2 News om, hvordan man som dansk virksomhed får succes med at drive forretning i Kina. Et af hendes råd lød på, at man skal gøre sit hjemmearbejde ordentligt – fx ved at læse den kinesiske regerings femårsplan. I Kina er politik og forretning vævet langt tættere sammen, end vi er vant til fra Danmark, og de politiske prioriteringer i femårsplanen er et vigtigt pejlemærke for både lokale virksomheder og embedsmænd.

På Radio 24syv satte udlandsprogrammet GLOBUS samme dag fokus på potentialet i Danmarks relation til Kina. Undervejs i programmet bidrog Annette Dahl bl.a. med følgende råd til, hvordan man bedst begår sig på det kinesiske marked: ”Lad den typisk meget direkte danske kommunikationsform blive hjemme, når du driver forretning i Kina – især hvad angår kritik. Det er vigtigt at opretholde harmonien i din relation til kunder, leverandører og samarbejdspartnere. Hvis du har kritik, så vælg den rette kontekst at give den i – helst en offline, uformel kontekst, hvor der kun er få personer til stede.”

Hør hele GLOBUS’ temaudsendelse 

Overtro skaber relationer og tryghed

”Vores oplevelse er, at det betyder utrolig meget for relationsopbygningen at man sætter sig ind i symbolikken omkring for eksempel tal, dyr, gaver og indretning. … Man er ikke moderne kineser, hvis man prøver at være så vestlig som mulig. Tværtimod ser jeg en tendens til, at de gamle værdier og ritualer bliver trukket frem i det moderne samfund.”

Det fortæller direktør for C3 Consulting Annette Dahl i artiklen ’Overtro skaber relationer og tryghed’, der sætter spot på den store rolle, overtro og ritualer stadig spiller i det moderne Asien. Artiklen blev bragt i Dagbladet Køge/Ringsted/Roskilde d. 26. maj 2012.

Læs artiklen 

Gode råd før og under udstationeringen

”Administrerende direktør Anette Dahl i konsulenthuset C3 Consulting forklarer, at folk, der klarer sig godt i udlandet, ofte er mennesker, der tør gøre ting på en anden og ny måde. Folk, der kan se tingene fra en anden vinkel, og som kan integrere arbejdsmetoden i udlandet med, hvordan man gør tingene i Danmark.”

Sådan lyder et uddrag fra artiklen ”Drømmen om at komme ud”, der blev bragt i Magasinet ”Penge og Privatøkonomi” i marts 2012. I artiklen kommer en række rådgivere, HR-chefer og tidligere expats med gode råd til, hvordan du som medarbejder positionerer dig til en international udstationering – og hvordan du gør opholdet til en succes, når du faktisk er blevet valgt til en udstationering.

Download artiklen (pdf)

Sådan fikser du en brudt relation til din kinesiske samarbejdspartner

”Hav MEGET tålmodighed! Mange bliver overraskede over, hvor lang tid det tager at genopbygge en ødelagt relation. Det handler om tillid – og det tager lang tid at opbygge tillid, men kun et øjebliks uforvarenhed at bryde den ned.” Det er et af rådene fra C3 Consultings interkulturelle konsulent Inge Aagaard i en artikel om hvad du kan gøre, hvis der er knas i relationen til en kinesisk kollega eller samarbejdspartner.

Artiklen indgår i rådgiver Heidi Larsens bog ”(easily?)MADE IN CHINA!” fra januar 2012, der handler om kulturforståelse i samarbejdet med kinesiske leverandører og kolleger – læs mere på www.plus7.dk.

Download artiklen af Inge Aagaard (pdf)

Annette Dahl interviewet til Herning Folkeblad

Administrerende direktør for C3 Consulting Annette Dahl bidrog ved messen ’Uddannelse Uden Grænser’ i Herning med et oplæg om, hvad en uddannelse i Kina-studier kan føre til – og blev i den forbindelse interviewet til Herning Folkeblad. ”Hvem skulle have troet, at en uddannelse i Kina-studier ville ende med egen virksomhed og en position som landets førende efter blot få år?”, lyder det bl.a. i artiklen, som blev bragt i Herning Folkeblad d. 2. februar 2012.

Interview med Annette Dahl i Århus Stiftstidende

Århus Stiftstidende satte i interviewserien PRO.jektmagerne fokus på iværksættere, der har turdet satse på deres gode idé og har knoklet sig til succes. Blandt de succesfulde østjyske iværksættere, avisen valgte at sætte spot på, var C3 Consultings stifter og nu administrerende direktør, Annette Dahl. Interviewet blev bragt i Århus Stiftstidendes erhvervstillæg PRO d. 17. juli 2011.

Download interviewet (pdf)

Kend kulturen – og kom godt ind i Kina

DS-bladet, der er medlemsblad for arbejdsgiverforeningen DS Håndværk & Industri, bragte i januar-nummeret 2011 en artikel af interkulturel konsulent fra C3 Consulting Inge Aagaard. I artiklen giver Inge Aagaard seks gode råd om, hvordan man håndterer de kulturelle forskelle, hvis man som dansk virksomhed vælger at flytte hele eller dele af sin produktion til Kina.

Download artiklen (pdf)

Interview med Annette Dahl i News2biz

News2biz bragte i januar 2011 et interview med administrerende direktør for C3 Consulting Annette Dahl (News2biz CHINA, no 166, s. 8). I interviewet fortæller Annette Dahl bl.a. om C3 Consultings hurtige vækst, fra et være en en-kvindes virksomhed til et selskab med 4 faste medarbejdere – og fra kun at arbejde med Kina, til nu at udbyde kulturtræning på lande hele verden over.

Download News2biz CHINA (pdf)

TV-interview med Annette Dahl

Kanal Østjylland bragte d. 16. september 2010 et længere interview med direktør for C3 Consulting Annette Dahl om vilkårene for danske virksomheder i Kina. Undervejs kom Annette Dahl med konkrete eksempler på de kulturelle udfordringer, danske virksomheder møder, når de etablerer sig i Kina – og hvordan man håndterer dem bedst.

Den lille røde er kitsch i Kina

"Ingen tager den alvorligt i Kina i dag. Den er blevet til absolut kitsch." Det fortæller direktør for C3 Consulting Annette Dahl i et interview på nordjyske.dk fra juli 2010. Artiklen sætter spot på hvilken betydning "Maos lille røde" – den bog i verden, der vurderes at være trykt i flest eksemplarer næst efter biblen – har i nutidens Kina.

Læs artiklen 

Kulturtræneren fra Sommersted

C3 Consulting var i maj 2010 hovedsponsor for arrangementet "En Hyggelig Havefest", der blev afholdt i den sønderjyske landsby Mølby. I den forbindelse bragte lokalavisen Budstikken d. 12. maj et interview med C3 Consultings direktør Annette Dahl, der selv har sønderjyske rødder, da hun er opvokset i Mølbys naboby Sommersted. I artiklen fortæller Annette fx om, hvordan det første møde med Kina tilbage i 1990'erne pirrede hendes nysgerrighed så voldsomt, at hun begyndte at læse kinesisk på universitetet.

Download artiklen (pdf)

C3 Consulting omtalt i forbindelse med EXPO 2010-arrangement

"Netværk betyder alt i Kina, og det kræver lang tid med uformelt samvær at skabe det." Det er en af de pointer, som direktør for C3 Consulting Annette Dahl citeres for i Fyens Stiftstidendes dækning af et EXPO 2010 gå-hjem-møde om det kinesiske marked. Gå-hjem-mødet, hvor Annette Dahl fortalte om kinesisk forretningskultur, blev afholdt i Odense d. 15. april 2010, og artiklen om arrangementet blev bragt i Fyens Stiftstidende dagen efter.

Kulturelle udfordringer i Kina

Business-Syd udgav som optakt til Odenses deltagelse på EXPO 2010 i Shanghai et særtillæg om muligheder og udfordringer for danske virksomheder i Kina. I tillæggets første artikel "Lost in translation" interviewes direktør for C3 Consulting Annette Dahl om de sproglige og kulturelle udfordringer, der møder danske erhvervsfolk i Kina. Artiklen kan læses i tillægget "Business-Kina", der kom på gaden d. 6. april 2010.

Succes i Kina kræver kulturelt kompetente medarbejdere

Danish-Chinese Business Forum (DCBF) er Danmarks største kommercielle Kina-netværk for virksomhedsledere. I vinter-udgaven 2009 af DCBF's nyhedsbrev giver C3 Consultings direktør Annette Dahl i artiklen "Business Success in China – Why and How Culture Matters" en række gode råd til danske virksomheder, der er etableret i Kina eller samarbejder med kinesiske partnere.

Download artiklen (pdf)

C3 Consulting som iværksætter-succes

Horsens Folkeblad satte d. 3. december 2009 i en længere artikel fokus på C3 Consulting som erhvervsmæssig solstrålehistorie. I artiklen fortæller Annette Dahl om sine personlige erfaringer som iværksætter – fra den spæde etablering af C3 Consulting, der foregik fra kollegieværelset i Århus, til at være direktør for en virksomhed i rivende udvikling, der i dag er en vigtig samarbejdspartner for både større og mindre danske virksomheder med aktiviteter i Kina.

Husk harmonien i Kina

Den 1. oktober 2009 var 60-års dag for grundlæggelsen af Folkerepublikken Kina. I en kronik bragt i ErhvervsBladet ugen inden jubilæet uddyber direktør for C3 Consulting Annette Dahl, hvorfor indsigt i den kinesiske kultur er afgørende, hvis man som dansk virksomhed vil have succes i Kina. Fx bør man sætte sig grundigt ind i den kinesiske betydning af harmoni, der har spillet en central rolle hele vejen om gennem Kinas historie – og stadig gør det.

Download kronikken (pdf)

Humaniora – erhvervslivets nye grundstof

Humanister yder et vigtigt bidrag til dansk erhvervslivs evne til at omstille sig og handle innovativt. Det slås fast i bogen "Humaniora – Erhvervslivets nye grundstof" fra Academia (2009). Pointen illustreres gennem en række konkrete case-historier, hvor den tredje case "Kinesiske træningstimer" handler om C3 Consulting.

Online gennemsyn af bogen 

Afslag på ph.d. førte til egen virksomhed

I denne artikel, bragt i Vejle Amts Folkeblad tirsdag d. 28. oktober 2008, fortæller Annette Dahl om sine erfaringer med at stifte og drive C3 Consulting.

Verden Kalder. Inspiration til en global hverdag

Bogen "Verden Kalder. Inspiration til en global hverdag" fra Børsens Forlag (2008) behandler udstationerede familiers mange forskellige oplevelser og udfordringer. C3 Consultings indehaver Annette Dahl har bidraget med sin viden om kulturmøder og social etikette i Kina.

Se bogens hjemmeside

Do's and Dont's i Kina

Hvad er sikre samtaleemner i Kina? Hvilke kinesiske ferier og højtider bør man kende? Og hvordan fungerer ironi i Kina? Under et tema om Kina i Forstædernes Banks magasin 'Value' kommer C3 Consultings indehaver Annette Dahl med gode råd til, hvordan man skal begå sig i Kina (s.15).

Download temaet om Kina (pdf)

Interkulturelle kompetencer nødvendige

"Alt for mange danskere er for dårligt forberedt, når de skal arbejde i andre lande, og det skaber ofte store barrierer både for dem selv og deres virksomheder. Derfor bør alle, som arbejder internationalt, have et grundigt kendskab til det, man kalder interkulturelle kompetencer". Det fastslår C3 Consultings indehaver Annette Dahl i programmet "Samfundstanker" sendt d. 18. oktober 2007 på P1.

Hør programmet

Klog på Kina

"Er man klog på Kina, dets historie, kultur og samfund, har man en bedre forudsætning for at forstå den sociale og kulturelle kontekst, som kinesiske samarbejdspartnere befinder sig i". Det fortæller Annette Dahl fra C3 Consulting i en artikel i SØNDAG 20/2007, s.16-17.

Kendskab er vejen til succes

"Det handler bl.a. om at vide, at der ikke kun forhandles kontrakter ved forhandlingsbordet, men også over forretningsmiddagen." I en artikel bragt i Jyllandspostens erhvervssektion d. 5. marts 2007 fortæller C3 Consultings indehaver Annette Dahl, hvorfor kendskab til Kina øger muligheden for succes.

Hjælp til at kommunikere i Kina

Interview med Annette Dahl i forbindelse med lanceringen af C3 Consultings nye åbne kurser, der også giver små og mellemstore danske virksomheder mulighed for at få hjælp til at kommunikere i Kina. Bragt i News2biz China d. 26. februar 2007, s. 7-8.

Download News2biz China (pdf)

Hun lærer os at forstå kineserne

Artikel om C3 Consultings indehaver Annette Dahl bragt i Vejle Amts Folkeblad d. 17. februar 2007.

Vejen til kinesernes hjerter

"Der er afgørende forskelle på dansk og kinesisk forretningsforståelse, og din succes kan afhænge af, om du har sat dig ind i den kinesiske kultur." Artikel med kommentarer fra C3 Consultings indehaver Annette Dahl, bragt på INDUSTRIENS DAGBLAD idag.dk d. 7. februar 2007.

Læs artiklen

Virksomheder ved for lidt om Kina

"Interessen for kinesiske leverandører er stigende blandt små og mellemstore virksomheder. Men mange oplever dyre misforståelser, fordi de ikke kender nok til kinesisk kultur." Artikel med kommentarer fra C3 Consultings indehaver Annette Dahl, bragt på INDUSTRIENS DAGBLAD idag.dk d. 7. februar 2007.

Læs artiklen

Reklamens magt i Kina

C3 Consultings indehaver Annette Dahl giver gennem fire små artikler i bladet "Danmark-Kina" et billede af "det nye Kina" set gennem kinesiske reklamer og modereportager.

Download artiklerne (pdf)

Jobshopperi – et kinesisk eventyr

Artikel af C3 Consultings indehaver Annette Dahl om fire unge, veluddannede Shanghai-kineseres karriere-strategier og drømme. Bragt i bladet "Danmark-Kina" December 2006.

Download artiklen (pdf)

Netværk afgørende for iværksættere

C3 Consultings indehaver Annette Dahl fortæller i DR P1's Danmarksbilleder og DR Syds program Indblik om, hvordan brugen af netværk – fx BNI og Morgendagens heltinder – har været afgørende for hendes succes som iværksætter. Programmerne blev bragt d. 3. oktober 2006.

Kinas kvindelige yuppier

"Karriere-kvinderne, der betegner sig selv om yuppier, er veluddannede, har let ved at få et højt lønnet job og lederstillinger i udenlandske firmaer i Kina – og de fleste er på jagt efter en mand, der kan indfri deres krav til en ægtefælle." Artikel bragt i KINABLADET nr. 30, Sommer 2006, skrevet på baggrund af et foredrag holdt af C3 Consultings indehaver Annette Dahl.

Download artiklen (pdf)

Det kulturelle hjemmearbejde er vigtigt

Danske virksomheder, der vil etablere sig i udlandet, skal tage det kulturelle hjemmearbejde alvorligt. Det er en af hovedpointerne i en artikelserie fra 2006 af freelance journalist Mette Brøndum, der fokuserer på kulturmødet – set fra virksomhedens, Kina-konsulentens og Dansk Industris perspektiv.

Download artiklerne (pdf)

Kina på nettet

Artikel af Annette Dahl om internettets rivende udvikling i Kina. Bragt i "INDUSTRIENS DAGBLAD i dag" d. 15. april 2005.

Download artiklen (pdf)

Shanghai – investorernes yndling

Artikel af Annette Dahl om den kinesiske by, der modtager flere udenlandske investeringer end nogen anden: Shanghai. Bragt i "INDUSTRIENS DAGBLAD i dag" d. 8. april 2005.

Download artiklen (pdf)

 

Sign up for our newsletter

Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.

 

Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.

C3 Trainers Q&A Series: Meet Line Mørkbak, Our Global Leadership and Virtual Collaboration Specialist

Every C3 training programme is unique – and so are our trainers.

That's why we've asked some of our trainers 5...

Vidste du, at det meste af vores træning også kan leveres virtuelt?

Vi bliver kontaktet af stadig flere virksomheder, der har brug for interkulturel træning til en gruppe medarbejdere...

8 ting succesfulde expats og deres familier gør, inden de tager afsted

En succesfuld international udstationering kræver god planlægning. I blogindlægget her får du tips til, hvordan du og eventuelt medfølgende familie bedst kan forberede jer på en kommende udstationering.

Web: Jyskweb.dk | Grafik: Sandahls.net 
C3 Consulting ApS | Mølleparken 2 | DK-8723 Løsning | M: +45 6017 0817 | kontakt@c3consulting.dk | Cvr: 3226 6282 | Bank: 3627 4806149470