INTERKULTUREL EXECUTIVE COACHING - CASE

Forside - Kundereferencer - Kundecases ud fra produkt - Interkulturel executive coaching - case

Kinesisk leder i Danmark: Det interkulturelle coaching-forløb gjorde virkelig en forskel

Efter sin udstationering til Danmark havde en kinesisk kvalitetsdirektør behov for at vide mere om forskellene mellem dansk og kinesisk arbejdskultur. C3’s interkulturelle executive coaching-forløb styrkede hendes udvikling som leder og forbedrede kommunikationen med danske medarbejdere og kolleger.

Efter at have arbejdet i mere end ti år i Kina for en global medicinalvirksomhed, blev en af virksomhedens kinesiske ledere udstationeret til Danmark for at fungere som kvalitetsdirektør på en af virksomhedens fabrikker.

Den nye stilling betød mange nye lederkolleger og medarbejdere – hovedparten af dem med en dansk baggrund.

Alle talte og diskuterede meget til møderne

Den udstationerede leder indså hurtigt, at ledelse i Kina og ledelse i Danmark er to vidt forskellige ting.

”At arbejde i Danmark, der har en fuldstændig anderledes kultur sammenlignet med Kina, var en stor udfordring.

Jeg deltog i ugentlige møder, og fandt særligt den danske mødestil udfordrende. Jeg oplevede at alle talte og diskuterede meget, og ofte ikke holdt sig til emnet, når sager blev diskuteret. Det var jeg langt fra vant til, og fandt det derfor vanskeligt at deltage i møderne og at vurdere, hvornår jeg skulle byde ind.

Jeg oplevede desuden at medarbejderne stillede langt flere spørgsmål end jeg er vant til fra Kina, selv til beslutninger eller forretningsmål, der kom fra det højeste ledelsesniveau; ’Hvorfor gør vi sådan?’ ’Hvorfor denne forandring?’, etc.”

Behov for at vide mere om de kulturelle forskelle

Udfordringerne overbeviste hende om, at hun havde behov for at vide mere om de kulturelle forskelle mellem Danmark og Kina for at komme videre med sin udvikling som leder.

Hun søgte efter en passende træningsløsning og valget faldt på C3’s interkulturelle executive coaching-forløb, der kombinerer interkulturel træning med 1-til-1 coaching på individuelle udfordringer og mål. Coachen var på dette forløb C3’s adm. direktør Annette Dahl, der udover omfattende erfaring med interkulturel træning og coaching har ekspert-viden om forskellene mellem dansk og kinesisk arbejds- og virksomhedskultur.

Forløbet begyndte med en face-to-face coaching-session, hvor coach og coachee sammen definerede forløbets mål, efterfulgt af løbende telefon-coaching gennem de næste syv måneder.

Den kinesiske leder fortæller om forløbet:

”Jeg havde en meget struktureret mødeplan med Annette – først med en face-to-face-samtale, og derefter ugentlig opfølgning pr. telefon, hvor Annette virkelig var en stor støtte.

Det inspirerede mig meget at Annette havde så omfattende hands-on erfaring med kulturforskelle mellem Danmark og Kina. Da jeg nævnte mine udfordringer med møderne i Danmark, kunne hun fortælle om tilsvarende situationer i andre danske virksomheder, der er til stede i Kina. Det fik mig til at indse at det ikke var et individuelt problem jeg havde, men i stedet et problem der udsprang af kulturelle forskelle”.

Fik redskaber til at forbedre kommunikation og samarbejde

Udover indsigten i kulturforskelle mellem Danmark og Kina gav forløbet også en række konkrete redskaber til at forbedre kommunikation og samarbejde med de danske medarbejdere og kolleger:

”Annette gav mig redskaber som at ’trække kulturkortet’ for at håndtere vanskelige situationer, og at forstå hvornår udfordringer ikke har relation til dig personligt, men til kulturelle forskelle.

Et andet praktisk råd var at bruge whiteboardet mere. Fordi engelsk hverken er mit eget eller mine danske kollegers modersmål, kan det afklare mange spørgsmål på møder og i diskussioner at få tingene ned på skrift.

Desuden lærte Annette mig at bruge et redskab kaldet ’A,B,C’, der har hjulpet mig meget til at se tingene fra forskellige personers perspektiver, og til at føle mig mere selvsikker på ledermøderne.”

Forløbet har virkelig gjort en forskel

Det lykkedes allerede under forløbet lederen at bringe den nye viden og redskaber i spil, og hun har tydeligt kunnet se de positive resultater.

”For eksempel plejede jeg at være meget i tvivl om mine idéer var gode nok, når vi diskuterede. Nu har jeg lært bare at sige min mening og jeg føler mig bedre tilpas med at gøre det, og jeg bidrager langt mere ved de daglige møder.

Jeg har allerede anbefalet coaching-forløbet til en anden kinesisk kvinde, der arbejder i en dansk virksomhed, for forløbet gjorde virkelig en forskel for mig.”

Sign up for our newsletter

Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.

By signing up, you'll also get a free chapter from our book 'Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures'.

Køb vores bog

Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures

 "My copy of this book will be placed close to me on my office shelf – next to only a handful of other truly inspiring books I have read."
 -  Mette Bjerrekær, Group Vice President, GRUNDFOS

Køb hos WilliamDam.dk  Køb hos SAXO  Køb hos iMusic*

*) Anbefalet hvis du bor uden for Danmark.

Er du interesseret i at købe et større parti bøger eller vil du vide mere om bogen? Så klik her.

Nyhedsbrev