BLOG

Forside - Nyheder og viden - Blog - Blog-indlæg
05.09.2019

6 ting succesfulde expats og deres familier gør, mens de er afsted

Som udstationeret er der masser af ting at have styr på. Her er nogle af de vigtigste ting I kan gøre for at få et godt ophold.

At bo og arbejde i udlandet kan være en drøm for mange, men det kan være en udfordring at få opholdet til at leve op til forventningerne. I blogindlægget her får du tips til, hvad du og din måske medfølgende familie skal fokusere på, så I får mest muligt ud af udstationeringen.

Blogindlægget er del 2 ud af 3 i en blog-serie om, hvordan du får succes med din udstationering. Fokus er her på selve den tid, du eller I er afsted.

Inspirationen til blog-serien kommer fra en af C3's USA-specialister, Terry Dunne, der på baggrund af over 20 års erfaring med at arbejde globalt har udviklet en nyttig to-do-liste med råd til expats hhv. før afrejsen, under udstationeringen og efter hjemkomsten.

Selve blog-serien er skrevet af C3's CEO og cheftræner Annette Dahl, der har forberedt mange hundrede medarbejdere og familier på deres udstationering, og Phoebe Berke, en amerikansk expat, der læser og arbejder i Danmark.

Så hvad gør succesfulde expats og deres familier, mens de er afsted? Læs med herunder…

1. De får hurtigt skabt et nyt hjem og holder fast i familie-ritualer

Når I ankommer til udstationeringslandet, så prøv at få jeres nye bolig indrettet hurtigst muligt. Nu hvor I har forladt jeres vante rammer, er det vigtigt at få skabt en komfort-zone i jeres nye hjem, særligt hvis I har børn, der måske er overvældede over alt det nye, de oplever.

Det er nogle gange nemmere sagt end gjort, da jeres flyttekasser måske er sendt med et fragtfirma og kan være længe undervejs. Husk derfor selv at tage de ting med på rejsen, der er vigtige for, at I hurtigt kan falde til. Hvis I har børn, kan det fx være bogen med favorit-godnathistorier.

Det kan også hjælpe jer med at falde til i det nye hjem, hvis I holder fast ved familie-ritualer og traditioner. Det kan være fødselsdagsdags-ritualer eller andre ting, I gør på en bestemt måde. Ønsker I fx stadig at fejre fødselsdag med flag og sang om morgenen? Så husk at pakke flagene!

2. De finder en eller flere kulturelle informanter

"Kulturelle informanter" er personer, der både kender den lokale kultur indefra og formår at forholde sig til og fortælle om den. En kulturel informant kan være guld værd, fordi du kan gå til ham/hende med alle dine spørgsmål om, hvad der er normalt i den nye kultur, hvordan man håndterer bestemte situationer og ordner forskellige ting.

Vi anbefaler, at du bruger ord som "normalt", "typisk" og "generelt" i dine spørgsmål til kulturelle informanter. Som fx: Hvordan håndterer man normalt konflikter her? Hvad laver folk typisk i weekenden? Hvordan dater folk generelt hinanden?

Interkulturelle trænere er naturligvis gode kulturelle informanter, men der er masser af andre steder, du kan finde en kulturel informant – det kan være en kollega, en nabo eller en af forældrene fra dit barns fodboldhold.

3. De opbygger et stærkt lokalt netværk

Det er vigtigt at få skabt et lokalt netværk hurtigst muligt.

"Lokalt" kan her betyde forskellige ting for forskellige expats. For nogle er det vigtigt at netværke med folk fra værtslandet, for andre kan lokal betyde det område, de bor i, hvor der måske bor mange andre expats.

Lav din egen strategi for, hvordan du vil opbygge dit nye netværk ud fra forholdene i den nye kultur, og hvad du selv trives med som person.

Måske har du et mål om at få lokale venner fra værtslandet – så vær bevidst om, at det nogle gange kræver mere energi end at netværke med andre expats. Måske har du nemmere ved at komme i kontakt med folk, der minder mere om dig selv – så find nogle miljøer, hvor du ikke er den eneste med international baggrund, som fx forældregruppen på dit barns internationale skole.

Når du opbygger et lokalt netværk, så overvej, hvordan du ville reagere, hvis du netop ikke var en nyankommet expat med tusind spørgsmål om alt muligt: Ville du også være blevet venner med den pågældende person hjemme? Hvad er det egentlig, der forbinder jer? Har I de samme værdier?

Ikke at det er forkert at blive venner med folk, du måske ikke har meget til fælles med. Der vil ret sikkert være folk i dit netværk, du ikke vil bevare forbindelsen med på længere sigt, og det er helt OK. Bare vær bevidst om, at du måske også har brug for nogle dybere venskaber og for at være sammen med folk, hvor du kan slappe fuldstændig af og være dig selv.

4. De husker på deres mål for udstationeringen og støtter hinanden

Vi taler i C3 ofte med kommende expats inden afrejsen om, hvilke mål de har for udstationeringen. Det kan være alt fra at tabe sig eller bruge mere tid sammen i familien til at udvikle sine egne eller sit barns kompetencer inden for et bestemt område. Der er lige så mange forskellige mål, som der er expats.

Når I har sat nogle mål hjemmefra, så tag dem op igen løbende under udstationeringen og tjek, om I er på rette spor. Udnytter I de muligheder, som I havde planlagt? Vær opmærksomme på, at de 2-3 år, som en udstationering typisk varer, kan gå rigtig stærkt!

Hvis du og din partner inden afrejsen fik talt om jeres bekymringer, styrker og udfordringer, så husk også at fortsætte den samtale under opholdet. Det kan endda være nemmere at tale om de ting under udstationeringen, fordi I begge er uden for jeres komfort-zone og i højere grad end hjemme har brug for at trække på hinandens støtte, evner og erfaringer.

Det kan være udfordrende for par at være mere afhængige af hinanden under udstationeringen, end de plejer at være.

Måske er I vant til hjemmefra begge at være udearbejdende og leve ret uafhængige liv, mens det under udstationeringen kun er den ene part, der arbejder ude. Nogle gange er I som par og familier nødt til at forholde jer til spørgsmål som: Hvad betyder det i højere grad at være "vi" frem for bare "jeg"? Hvordan håndterer vi som familie at være afhængige af bare én indkomst i stedet for to?

Det sker ikke automatisk – I er nødt til at tale eksplicit om, hvad det betyder at opbygge jeres fælles liv under udstationeringen.

5. De er nysgerrige og har en positiv tilgang til værtslandets kultur

Som udstationerede kan I nemt få en vane med at blive inden for de trygge rammer på arbejdet, hjemmet og i familien; slappe af på sofaen, se film etc. Det kan kræve energi at gå ud, fordi alt i det nye samfund er ukendt og måske virker mærkeligt eller ligefrem farligt.

Og det er naturligvis helt OK, hvis I har behov for at lade op i trygge rammer – men prøv samtidig at bevare en nysgerrig og undersøgende tilgang over for værtslandet, så I får mest muligt ud af opholdet.

Hvis I oplever det som krævende at "gå på opdagelse" i den nye kultur, så bare tag et lille skridt ad gangen.

I kan fx aftale, at I vil tage på udflugt én gang hver måned. Så kan hele familien komme med input og skiftes til at bestemme, hvad næste måneds aktivitet skal være. Overvej at hænge en inspirationsliste op et synligt sted (som fx køleskabet) over alle de ting, I gerne vil nå.

Måske støder I på ting, som I undrer jer over, men prøv alligevel at bevare en nysgerrig og positiv tilgang til den nye kultur.

Hvis I har børn, så tænk over, hvordan I taler om værtslandets kultur hjemme ved middagsbordet; hvordan I kommenterer adfærd, som I ikke forstår eller ikke bryder jer om, og hvordan I fortolker ting, der virker mærkelige.

Det er OK at være kritiske over for ting i den lokale kultur. Men vær bevidste om, at de ting I fokuserer på også er med til at skabe jeres egen – og jeres børns – virkelighed. Hvis I altid taler negativt om folk fra værtskulturen, så vil det påvirke hvad jeres børn fokuserer på, når de møder nye folk.

Forsøg at afbalancere dine egne bias. Måske oplever du, at dine lokale kolleger altid gør tingene på en forkert måde, mens du selv gør det rigtige. Så prøv at finde nogen, der kan spille "djævelens advokat" og spørge dig: OK, men hvad tror du egentlig, du gør, som de måske synes er mærkeligt?

Som vi altid siger i C3, så prøv at møde de nye ting med åbne arme og et varmt hjerte. Hvis I oplever mærkelige ting, så bare grin af det! Og husk, at det tit bare handler om forskellige måder at gøre tingene på, frem for rigtige eller forkerte måder.

6. De opretholder stærke relationer til venner og familie derhjemme

Selvom det er vigtigt at opbygge et lokalt netværk, ønsker mange også at bevare de tætte bånd, de har til venner og familie i hjemlandet.

Her er du som udstationeret tit selv nødt til at være proaktiv. Folk derhjemme vil være i fuld gang med deres travle hverdagsliv, og set fra deres perspektiv var det dig, der rejste, og du kan ikke forvente, de automatisk rækker ud til dig.

Du kan sagtens holde forbindelsen med folk hjemme, samtidig med at du udforsker det nye land.

Nogle muligheder er at lave din egen blog eller holde ugentlige video-chats. Du kan fx tage din PC/tablet med på spisebordet og video-chatte med folk derhjemme, mens I spiser morgenmad – eller mens du spiser morgenmad, og dine venner drikker eftermiddagskaffe, hvis der er tidsforskel. Læg gerne jeres chat-aftaler i kalenderen på forhånd, så der er større chance for, at I gennemfører det.

Bare vær opmærksom på at finde den rette balance. Hvis du lægger størstedelen af din energi i at opretholde kontakten med folk derhjemme, kan det betyde, at du ikke får det fulde udbytte af selve udstationeringen.

Vil du have flere tips til, hvordan I får succes med jeres udstationering?

Blogindlægget her er del 2 ud af 3 i en blog-serie om, hvad succesfulde expats og deres familier gør hhv. før afrejsen, under udstationeringen og efter hjemkomsten. Du finder alle blogindlæg i serien her.

Står I selv foran en international udstationering? Så læs her om vores kulturtræningsforløb for udstationerede eller kontakt os for en snak om, hvordan vi kan hjælpe jer med forberedelsen.

Vil du have mere inspiration omkring at bo, arbejde og samarbejde på tværs af kulturer? Så følg os på LinkedIn og tilmeld dig vores nyhedsbrev i formularen nederst på siden.

Close X

Sign up for our newsletter

Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.

By signing up, you'll also get a free chapter from our book 'Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures'.

Køb vores bog

Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures

 "My copy of this book will be placed close to me on my office shelf – next to only a handful of other truly inspiring books I have read."
 -  Mette Bjerrekær, Group Vice President, GRUNDFOS

Køb hos WilliamDam.dk  Køb hos SAXO  Køb hos iMusic*

*) Anbefalet hvis du bor uden for Danmark.

Er du interesseret i at købe et større parti bøger eller vil du vide mere om bogen? Så klik her.

Nyhedsbrev