NYHEDER

21.04.2016

Svar på 5 typiske spørgsmål fra internationale medarbejdere, der samarbejder med danskere

Samarbejder du med danskere, og er du nysgerrig på den danske arbejdskultur, levestil og måde at kommunikere på? Så læs videre!

I blogindlægget her besvarer Annette Dahl, adm. direktør og interkulturel træner i C3, 5 typiske spørgsmål fra internationale medarbejdere, der samarbejder med danskere.

Annette, der selv er dansker, har boet og arbejdet verden over og har trænet mange forskellige nationaliteter i dansk kultur.

Du bliver bl.a. klogere på danskernes syn på hierarki, hvordan du opbygger relationer til danske kolleger og hvad danskere typisk laver i fritiden.  

1. Hvordan ser danskere på hierarki i organisationer? Og hvilken lederstil er typisk dansk?

I Danmark holder vi meget af lighed. Det er et koncept, som er dybt rodfæstet i vores kultur. Magtdistancen i Danmark er lav, så der er kort afstand mellem menneskers magt og positioner. Hierarki er derfor ikke noget, som har stor betydning for os.

Danskere vil faktisk helst ikke have, at man kan se, hvem der har magten. Vi kan godt lide, at vores statsminister står ude foran sit hus og skovler sne, og at vores Dronning er helt nede på jorden.

Naturligvis er der nogle brancher, hvor hierarki har mere betydning, fx inden for militæret. Men tendensen i det danske samfund er, at vi gerne udjævner forskelligheder. Derfor kan du typisk ikke se på folk, hvilken status eller position de har – hverken på eller uden for arbejdspladsen.

Det syn på hierarki har stor indflydelse på vores arbejdskultur. De fleste danske organisationer har en meget flad struktur, og der er tit meget samspil mellem ledere og medarbejdere.

En klassisk dansk leder er coachende, inkluderende og demokratisk, og medarbejderne får meget ansvar. Og ansvar, det kan vi danskere rigtig godt lide at få som medarbejdere!

Vi ved godt, at lederen bestemmer i sidste ende, men hvis han/hun inkluderer os i store beslutninger, føler vi os værdsatte som medarbejdere.

Lighedskonceptet i den danske kultur har også betydning for den måde, vi tiltaler hinanden på. De fleste danskere bruger fornavne, uanset om det er bankdirektøren, professoren på universitetet eller den nye chef, de taler til. Titler fylder ikke meget. Hvis du tiltaler folk med titler, forstyrrer det lighedskonceptet, og det bryder danskerne sig typisk ikke om!

2. Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg kommunikerer og samarbejder med en dansk kollega?

Først og fremmest skal du vide, at danskere generelt er fokuserede på at finde en løsning hurtigst muligt. Vi går direkte til opgaven, og vi vil helst ikke spilde tiden med ”udenomssnak”. Derfor vil du opleve, at mange danskere hopper hurtigt over de bløde ting, såsom at bygge relationer og lære hinanden at kende.

En dansk kollega vil synes, at det er en god, effektiv og professionel tilgang til tingene. Du vil måske have en anden opfattelse. I C3 Consulting hører vi nemlig tit, at internationale medarbejdere oplever danskernes meget direkte tilgang som uhøflig, overfladisk og måske lidt kold.

Men hvis du oplever dine danske kolleger som uhøflige eller kolde, så husk, at det sikkert ikke er sådan ment. Og at det ikke er, fordi vi ikke kan lide vores kolleger, hvis vi farer ud af kontoret præcis kl. 16 hver dag!

Vi danskere har ofte bare nogle hardcore prioriteringer, når vi arbejder. Det handler om at få opgaven løst hurtigst muligt, så vi kan komme hjem til vores familier. Vi skelner skarpt mellem vores professionelle liv og vores privatliv, og det vil du hurtigt bemærke, når du samarbejder med danske kolleger.

Til gengæld elsker vi at have det sjovt og joke med hinanden, så humor er en god genvej til danskerne.

Du vil måske også opleve, at danske kolleger stiller mange og meget kritiske spørgsmål. I Danmark er det nemlig på de fleste arbejdspladser en del af vores opgave at være kritiske og fortælle, hvad vi mener. Vi kalder det selv ”at være konstruktive” og ser kritik, uenighed og diskussion som en god ting.

Så når du samarbejder med danskere, og fx holder møder i Danmark, vil de danske kolleger og ledere typisk forvente af dig, at du siger til, hvis du er enig eller uenig. Her skal du vide, at uenighed på en dansk arbejdsplads ikke har indflydelse på de personlige relationer. Det er blot et udtryk for at være professionel på sit job.

En tredje ting, du skal være opmærksom på, når du samarbejder med danskere: Mange danske kolleger og chefer forventer af dig, at du er proaktiv.

Det vil sige, at hvis du er færdig med en arbejdsopgave, så finder du selv en ny opgave, du kan løse. Den proaktive tilgang handler om, at du selv opsøger ansvar og går i gang med opgaver, også selvom de måske ikke er helt klart definerede. Du kan sagtens spørge din chef eller kolleger, hvad det vil være godt at gå i gang med nu, men sid ikke og vent på, at andre sætter dig i gang!

3. Hvad laver danskere i deres fritid?

Work-life-balance er et nøgleord, når vi snakker danskeres fritid. Konceptet er en del af manges livsfilosofi. Det går ud på, at vi prioriterer vores fritid rigtig højt, og vi værdsætter, at der er tid til andre aktiviteter end arbejde. Det forklarer også, hvorfor mange af os går så direkte til vores arbejdsopgaver. Vi har travlt med at komme hjem, så vi kan holde fri.

Vores fritid går meget med at være hjemme, og hjemmet betyder generelt meget for danskere. Vi går gerne op i indretning og æstetik. Det gør os glade, når vi er tilfredse med vores hjem. Derfor bruger danskerne ofte deres weekender på at være hjemme og pleje hus og have sammen med den nærmeste familie.

Når vi ikke er hjemme, går en stor del af vores fritid med sport. Danskere dyrker utrolig meget sport. Faktisk er det efterhånden en selvfølge, at man laver en eller anden form for fysisk aktivitet.

Løb er nærmest blevet en nationalsport for os, og det vil du hurtigt bemærke, hvis du fx går en tur i en skov i Danmark. Vi er en af de befolkninger i verden med det højeste antal gennemførte Ironman pr. indbygger. Det siger måske lidt om vores kultur!

4. Hvad er det vigtigt at vide om dansk kultur, når jeg kommer til Danmark?

Danskere er et meget privat folkefærd. Vi snakker fx ikke med hinanden i køen i supermarkedet, og vi sidder helst på vores eget sæde i bussen. Så hvis du skal være høflig overfor en dansker, skal du som udgangspunkt holde lidt afstand!

Vær opmærksom på, at ved første møde eller når vi ikke kender hinanden godt, undgår vi helst alt for meget kropskontakt, kindkys o.lign. Vi giver hånd, og håndtrykket må meget gerne være fast.

En klassisk dansker bryder sig heller ikke om at få private spørgsmål om fx giftemål eller børn i den første snak. Det vil vi helst vente med at snakke om, til vi kender hinanden bedre.

Hvad skal I så snakke om? Når du møder en dansker for første gang, kan du fx starte med at snakke om vejret, om mad eller arbejdsmæssige ting. Du kan også spørge ind til det danske velfærdssystem, som de fleste danskere er stolte af og glade for at fortælle om.

Og så lad dig ikke skræmme af vores private måde at være på. Selvom danskerne er et privat folkefærd, er de fleste danskere meget hjælpsomme. Det kræver bare, at du selv tager initiativ og spørger om hjælp.

5. Hvordan opbygger jeg tillid og relationer til mine danske kolleger?

I Danmark har vi hvad angår tillid og relationer et lidt specielt system sammenlignet med mange andre steder i verden. Faktisk topper Danmark ofte listen, når man måler social tillid i forskellige lande.

Vi har som udgangspunkt tillid til andre, og det gælder også på arbejdspladsen. Vi stoler fx på, at nye kolleger har de eksaminer og erfaringer, de siger, de har. Og vi bruger ikke meget tid på at tjekke op på hinanden, men stoler på at alle gør, som vi har aftalt.

Derfor finder få danskere det nødvendigt at bruge tid på at opbygge relationer og tillid, når vi møder nye kolleger eller forretningspartnere. Hvilket står i kontrast til en del andre samfund, hvor det er afgørende at opbygge stærke personlige relationer og dermed tillid, inden der laves forretning.

I forlængelse af det oplever vi tit, at internationale medarbejdere har svært ved at komme ind på livet af danskere. Det er sjældent, danske kolleger tager initiativ til en fyraftensøl eller inviterer den nye kollega hjem til middag.

Så et godt råd til dig, der gerne vil lære dine danske kollegaer bedre at kende: Vær nysgerrig, åben og opsøgende. Du bør ikke sidde og vente på, at danskerne inviterer dig ud. Vær den, der tager det første skridt. Det er den bedste tilgang, når du vil skabe en relation til en dansk kollega.

Vil du vide mere?

Close X

Sign up for our newsletter

Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.

By signing up, you'll also get a free chapter from our book 'Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures'.

Køb vores bog

Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures

 "My copy of this book will be placed close to me on my office shelf – next to only a handful of other truly inspiring books I have read."
 -  Mette Bjerrekær, Group Vice President, GRUNDFOS

Køb hos WilliamDam.dk  Køb hos SAXO  Køb hos iMusic*

*) Anbefalet hvis du bor uden for Danmark.

Er du interesseret i at købe et større parti bøger eller vil du vide mere om bogen? Så klik her.

Nyhedsbrev