Gratis online-ressourcer, der kan styrke dit globale mindset, skærpe din kulturelle selvforståelse, give dig viden om verdens lande, pirre din kulturelle nysgerrighed, lære dig et nyt sprog …
Alt det og meget mere til får du her serveret på et sølvfad! Time efter time har vi søgt efter, tjekket og testet et hav af online-ressourcer for at kunne vælge de allerbedste til dig.
Læs videre og se, hvordan vores 9 udvalgte online-ressourcer kan gøre dig klogere på verden.
Forestil dig hele verden som én lang gade. I den ene ende bor de allerfattigste. I den anden ende bor de allerrigeste. Resten bor et sted derimellem. Du kan besøge alle de forskellige hjem på gaden og se billeder både udefra og indefra. Møde de familier, der bor der, og høre, hvad de laver og drømmer om.
Sådan fungerer 'Dollar Street', der er blevet til ved, at folkene bag fakta-tanken Gapminder har besøgt (indtil videre) 264 familier i 50 lande og taget flere end 30.000 fotos undervejs.
Idéen med ’Dollar Street’ er at gøre abstrakte statistikker om forskellige indkomstniveauer verden over konkrete. At vise, hvordan folk faktisk bor og lever.
Og det er Gapminder i en nøddeskal: Globale statistikker, der er gjort nemme at forstå og bruge.
Ifølge folkene bag Gapminder er medierne fulde af dramatiske, negativt vinklede og polariserende historier om verdens udvikling, der giver et skævvredet billede af verdens tilstand.
Som uafhængig fakta-tank ønsker Gapminder at gøre op med det billede ved at udbrede et mere fakta-baseret syn på verden. Gapminder ønsker at vise nuancer frem for hårdtslående overskrifter. Og at vise, at de fleste tendenser i verden ikke er enten/eller, men snarere et sted midt imellem.
’Dollar Street’ er bare ét af Gapminders mange nyttige redskaber, der også omfatter interaktive diagrammer, videoer, tests og gratis undervisningsmaterialer.
> Gapminder: https://www.gapminder.org
Hvordan står det til med indkomstniveau, levealder og arbejdsløshedsprocent i dit eget land – sammenlignet med andre lande verden over? Hvor mange har egen bil? Og hvor udbredt er det at have adgang til internettet?
De spørgsmål – og rigtig mange andre – kan du hurtigt få svar på ved hjælp af globalEDGE's 'Country Comparator Tool', hvor du kan sammenligne op til 20 lande ad gangen på områder inden for økonomi, befolkning, infrastruktur, uddannelse, sundhed m.m.
Der findes masser af online sammenligningsredskaber, men det her er et af de absolut bedste!
'Country Comparator Tool' ligger på vidensportalen globalEDGE, der drives af International Business Center og Eli Broad College of Business på Michigan State University.
Der er også anden nyttig viden at hente på globalEDGE, fx flere sammenligningsredskaber og viden om lande, brancher, handelsblokke og markeder.
> globalEDGE vidensportal: https://globaledge.msu.edu
> Country Comparator Tool: https://globaledge.msu.edu/comparator
Har du fået en samarbejdspartner i et land, som du ved meget lidt om?
Så er vores anbefaling fra C3 altid, at du bruger lidt energi på at sætte dig ind i landets kultur og samfundsforhold, så du kan:
Et godt sted at begynde er CIA's World Factbook og BBC's Country Profiles.
Start med at slå landet op i CIA's World Factbook.
Her finder du hurtige nøgletal og andre fakta om fx landets geografi, økonomi og styreform. Særlig interessant er afsnittet om "People and Society". Udover statistik omkring befolkningsvækst, etniske grupper, religion, levealder etc. finder du her også info om, hvor mange års skolegang en person gennemsnitligt får, og hvor mange læger der er pr. 1000 mennesker.
Gå videre og slå landet op i BBC's Country Profiles.
Her finder du først en helt kort karakteristik af landet – hvad man er rundet af, og hvor man er i dag.
Hvis du har tid til mere, kan du dykke dybere og læse mere om landet før og nu:
> CIA's World Factbook: https://www.cia.gov/the-world-factbook/countries/
> BBC's Country Profiles: http://news.bbc.co.uk/2/hi/country_profiles
Viden om landes nøgletal, samfundsforhold og historie er et nyttigt fundament.
Men hvad mener folk rundtomkring i verden selv om deres lands tilstand og om den retning, tingene bevæger sig i? Hvordan opfatter de sig selv og hinanden?
Den slags spørgsmål arbejder Pew Research Center med at belyse.
Pew Research Center er en USA-baseret fakta-tank, der laver meningsmålinger og andre typer samfundsvidenskabelig research. De lægger vægt på uafhængighed, grundighed og fuldstændig transparens omkring deres datagrundlag og metoder.
En stor del af fakta-tankens research har fokus på USA, men under deres sektion GLOBAL finder du analyser af globale holdninger og trends.
Et par eksempler:
Analyse fra august 2020 af, hvordan folk i 14 lande vurderer deres eget lands håndtering af Corona-situationen – ud fra spørgsmål som:
Analyse fra april 2019 af, hvordan folk i 27 lande ser på udviklingen ift. diversitet, familieliv og religion – ud fra spørgsmål som:
Andre undersøgelser fokuserer på, hvordan folk verden over ser på pressefrihed; opfatter sammenhængen mellem god moral og religiøsitet; ser på hhv. USA og Kina. Og meget andet. Gå selv på opdagelse!
> Pew Research Center - Global Attitudes & Trends: https://www.pewresearch.org/global
Culture Trip er egentlig et site målrettet kulturelt nysgerrige rejsende. Men selvom du ikke planlægger en rejse, er der masser af inspiration til at skærpe din kulturelle nysgerrighed!
Start med at vælge en destination – det kan både være et enkelt land eller et helt kontinent.
Så får du straks serveret en guldgrube af artikler om den pågældende destination.
Der er selvfølgelig 'klassisk' rejseinspiration til, hvad du skal opleve, hvor du skal bo, og hvad du skal spise.
Men udover det er der masser af anbefalinger, du kan bruge til at udforske den pågældende destination hjemmefra – fx film, serier og bøger, der stammer fra eller handler om destinationen. Alt sammen fremragende kilder, hvis du vil dykke dybere ned i en bestemt kultur.
> Culture Trip: https://theculturetrip.com
Hvis du skal besøge en ny global samarbejdspartner, vil du have gavn af at kunne bare en smule af det lokale sprog. Udover at det rent praktisk kan gøre din hverdag nemmere, vil det typisk skabe goodwill og styrke din relation med din samarbejdspartner, at du har brugt lidt energi på at lære sproget.
Her er Duolingo et godt sted at starte.
Hos Duolingo finder du kurser i en meget lang række sprog. Duolingos mission er at gøre uddannelse lettilgængelig og gratis for alle, og platformen bruger gamification til at gøre læringen sjov og motiverende. Du kan tilgå Duolingo både i en browser og som mobil-app.
Hvis du virkelig vil mestre et sprog, kan Duolingo ikke stå alene – især ikke, hvis det er et sprog langt fra dit eget. Men har du bare brug for nogle formuleringer til smalltalk og rejsebrug, så er Duolingo et glimrende redskab.
> Duolingo: https://www.duolingo.com
Hvis du er vokset op i Vesteuropa eller Nordamerika, er du sikkert stødt på et verdenskort a la det, du finder her på sitet The True Size Of.
Jorden er som bekendt rund, mens et typisk verdenskort er fladt og firkantet. Derfor skal der laves visse justeringer for at få det hele til at hænge sammen.
The True Size Of viser en udbredt måde at gøre det på, kendt som Mercator-metoden. Her er det landenes størrelse, det går ud over. Fx kommer Grønland og Canada til at se langt større ud, end de i virkeligheden er. På The True Size Of kan du trække de forskellige lande rundt på kortet og se, hvad deres rigtige størrelse er i forhold til hinanden.
Der er i dag store diskussioner om, hvilken metode der er bedst, når du skal lave et verdenskort – det kan du fx læse om her og her. Udover landenes størrelse og form går diskussionen også på, hvordan kortet skal vende (i Europa vil du fx typisk se kort, hvor Europa er i midten, og nord vender opad).
Selvom du ikke er kort-nørd, så rummer verdenskort-diskussionen nogle vigtige reminders, hvis du arbejder globalt:
> The True Size Of: www.thetruesize.com
Tænk tilbage på engang, du har besøgt et nyt land.
Selvom du har forberedt dig godt, har læst om landet og sat dig ind i kulturen, så er det noget helt andet faktisk at være der. Luften. Lydene. De nye dufte og smage. Alle de nye indtryk, der sætter sanserne i spil.
Luft, duft og smage kan vi ikke byde på her, men vi har fundet en lille, upoleret lyd-perle med navnet Radiooooo – en musikalsk tidsmaskine, som vi er ret vilde med!
På Radiooooo.com (findes også som mobil-app) kan du gå på opdagelse i musik på tværs af tid og sted. Bare vælg et land på verdenskortet og et årti (fra år 1900 og frem), så vil du straks høre et nummer fra pågældende tid og sted.
Nogle tid/sted-kombinationer mangler stadig numre, men som bruger kan du selv bidrage med forslag til at gøre samlingen komplet.
God fornøjelse!
> Radiooooo: http://radiooooo.com
Kender du andre gode online-ressourcer, der kan gøre os klogere på verden? Hvad er din favorit og hvorfor?
Det vil vi elske at høre om!
Send os en mail på kontakt@c3consulting.dk – vi glæder os til at høre fra dig!
Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.
By signing up, you'll also get a free chapter from our book 'Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures'.
"My copy of this book will be placed close to me on my office shelf – next to only a handful of other truly inspiring books I have read."
- Mette Bjerrekær, Group Vice President, GRUNDFOS
Køb hos WilliamDam.dk Køb hos SAXO Køb hos iMusic*
*) Anbefalet hvis du bor uden for Danmark.
Er du interesseret i at købe et større parti bøger eller vil du vide mere om bogen? Så klik her.