Hvad motiverer dig mest:
Hvis du har dansk baggrund, så er der en pæn sandsynlighed for, at det vigtigste for dig er, at du oplever det, du laver, som meningsfyldt.
Naturligvis er det ikke enten-eller.
Der findes også konkurrencementalitet mange steder i det danske samfund.
Og hvad der motiverer os, afhænger langt fra kun af national kultur, men også af hvilke værdier der har præget vores opvækst, hvilke fagkulturer, virksomhedskulturer, fritidskulturer etc. vi indgår i og ikke mindst af vores forskellige personligheder.
Men set over en bred kam, så er Danmark, sammenlignet med mange lande verden over, et ikke særlig kompetitivt samfund – med fx USA og Kina som oplagte modpoler. Og det er vigtigt at være opmærksom på, hvis du selv har international baggrund og samarbejder med danske medarbejdere eller kolleger.
Herunder får du et par eksempler.
Selvom der gennem årene er kommet flere tests i danske skoler og også et øget fokus på præstationskultur, gives der først karakterer på de højere klassetrin (fra 13-14-årsalderen).
I skolen bliver de dygtigste elever ofte opfordret til at hjælpe de klassekammerater, der kæmper mere med stoffet.
Fænomener som eliteklasser og skoler for særligt talentfulde elever vækker typisk debat i Danmark.
Hele vejen op gennem uddannelsessystemet er der et stærkt fokus på samarbejde, og gruppearbejde er et vigtigt element i dansk uddannelseskultur.
Den danske forkærlighed for lighed spiller en stor rolle på danske arbejdspladser – fx anses titler ikke som særlig vigtige, og relationen mellem ledere og medarbejdere er generelt afslappet og uformel.
Tydeligt praleri og selvpromovering falder typisk ikke i god jord blandt danske kolleger.
Mange danske medarbejdere vil være enige i, at det er vigtigt at have et job, du finder meningsfuldt – færre vil være enige i, at det er vigtigt at blive den bedste på sit felt.
Samarbejde og et ønske om at inddrage alle bliver ofte vægtet højt på danske arbejdspladser.
Selvom Danmark er et lille land, så er alle danskere naturligvis ikke ens. Heller ikke når det kommer til, hvor konkurrencemindede vi er.
Du kan bruge de generelle mønstre, vi opridser herover, som baggrundsviden, når du navigerer i den danske arbejdskultur – men vær altid klar til at justere og nuancere din viden, hvis dine oplevelser i samarbejdet med netop dine danske kolleger eller medarbejdere peger i en anden retning.
Skal vi klæde jeres internationale medarbejdere godt på til at navigere i dansk arbejdskultur? Læs om vores:
Vil du have mere inspiration til dit tværkulturelle arbejde? Så følg os her på LinkedIn – og tilmeld dig vores nyhedsbrev i formularen herunder.
Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.
By signing up, you'll also get a free chapter from our book 'Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures'.
"My copy of this book will be placed close to me on my office shelf – next to only a handful of other truly inspiring books I have read."
- Mette Bjerrekær, Group Vice President, GRUNDFOS
Køb hos WilliamDam.dk Køb hos SAXO Køb hos iMusic*
*) Anbefalet hvis du bor uden for Danmark.
Er du interesseret i at købe et større parti bøger eller vil du vide mere om bogen? Så klik her.