NYHEDER

28.11.2019

Q&A-serie med C3's trænere: Mød vores Mexico- og Latinamerika-specialist Janus Skøt

Alle træninger hos C3 er unikke – det samme er vores trænere. Derfor har vi stillet nogle af vores trænere 5 spørgsmål om deres baggrund og om deres arbejde som trænere for C3.

I interviewet her kan du møde en af vores nye trænere, Janus Skøt, som er specialist på Mexico og Latinamerika.

Janus har mere end 15 års erfaring med at drive forretning på tværs af grænser og har samarbejdet med kolleger, medarbejdere og forretningspartnere på tværs af fire kontinenter.

Han har særlig stor erfaring med Latinamerika og har siden 2013 haft base i Mexico City, hvor han som direktør for en global dansk-baseret virksomheds datterselskab har ledelsesansvar for medarbejdere med baggrund i både Mexico og andre latinamerikanske lande.

1. Hvor blev du født, og hvor bor du i dag?

Jeg blev født og voksede op i Nyborg på Fyn og studerede senere i Odense. Efter fem år der fik jeg job og flyttede lidt rundt og har siden da boet i både Sverige og Spanien. Nu har jeg boet seks år i Mexico, hvor jeg bor i Mexico City sammen med min hustru og to børn, og jeg har faktisk boet over halvdelen af mit voksne liv i udlandet.

Jeg ved egentlig ikke, hvor den udlængsel kom fra, for mine forældre har altid været meget lokalt forankret omkring Fyn, men måske var det lige netop derfor, at der var et eller andet, der sagde i mig, at jeg skulle ud i verden.

Selvom jeg har boet mange år uden for Danmark, føler jeg mig helt klart stadig mest dansk, men det er ikke sådan, at jeg savner at bo i Danmark. Jeg har til gengæld lært at sætte pris på Danmark på en helt anden måde.

Danmark er jo et land, hvor det på mange måder går fantastisk godt – fx når det kommer til sikkerhed. Så når man bor i et land, hvor fx sikkerhed og tillid til hinanden ikke er en selvfølge, så lærer man virkelig at værdsætte det i Danmark.

2. Hvilke typer træning laver du for C3 Consulting?

Jeg er først begyndt med at arbejde for C3 i år, hvor jeg laver kulturtræning for danske virksomheder, som skal have medarbejdere udstationeret. I den forbindelse træner jeg så den udstationerede og den medrejsende familie.

Derudover laver jeg også landespecifik kulturtræning – primært på Mexico og Latinamerika.

Jeg har nydt at arbejde hos C3, som både har nogle gode modeller og en masse spændende og forskellige kunder.

3. Hvad er din baggrund for at lave træning med fokus på Mexico og Latinamerika generelt?

Først og fremmest har jeg en del hands-on erfaring fra erhvervslivet. Jeg er direktør for et datterselskab i en stor dansk virksomhed. Der har jeg arbejdet siden 2006, og allerede fra begyndelsen arbejdede jeg med Mexico og Latinamerika. Medarbejderne kommer fra både Mexico og Colombia, og de har også været med til at udvide mit kendskab til regionen og kulturen.

I forbindelse med mit job har jeg også rejst rigtig meget rundt til de forskellige latinamerikanske lande; store som små, som fx Brasilien, Argentina, Chile, Uruguay, Honduras og Panama. Og så har jeg rejst rundt i hele Mexico.

Jeg har også en del erfaring, når det kommer til sproget og kulturforståelsen. Det er mange år siden, at jeg begyndte at lære spansk, og sproget er også en vigtig del, for det er svært at forstå kultur uden at kunne det sprog, der bliver talt omkring en. På min arbejdsplads taler vi også spansk til hinanden til hverdag.

Min uddannelsesmæssige baggrund er inden for erhvervssprog og erhvervsøkonomi med spansk som hovedsprog, så jeg har også kunnet tage noget med mig derfra. Det har også givet mig en mere teoretisk baggrund for at arbejde med de spansktalende lande.

Selvom det er Mexico og Latinamerika generelt, som jeg fokuserer på og ved rigtig meget om, har jeg faktisk arbejdet med det meste af verden – lige med undtagelse af Mellemøsten. Jeg har igennem tiden haft med mange forskellige markeder at gøre og rejst til mange forskellige steder ifm. job. Så det har også været med til at give mig en bredere kulturforståelse.

4. Hvad laver du ud over kulturtræning?

Jeg har det, som jeg plejer at kalde for treenigheden. Først og fremmest bruger jeg selvfølgelig tid sammen med min familie. Så er der mit job som direktør, der tager meget tid. Og så løber jeg maraton, hvor jeg træner i en lokal mexicansk klub. Det tager også en del tid og nørderi. Så når man lægger de tre dele sammen, er der ikke plads til meget andet.

Det er fantastisk at være en del af den lokale mexicanske løbeklub. De fleste andre, der deltager, er mexicanere, og her mødes vi fra forskellige sociale lag.

Mexico er et land, der er meget mere ulige end Danmark, og det kan være hårdt, set fra et typisk dansk perspektiv, at hierarkier og hvor velstående du er, har så stor betydning, som det generelt har i Mexico. Derfor undlader jeg også at tale om, at jeg er direktør, når jeg er nede i løbeklubben, for jeg ønsker ikke, at de skal se mig, som om jeg er på et højere niveau end dem.

5. Hvad er dine bedste råd til danskere, der arbejder med mexicanere eller andre latinamerikanere?

Først og fremmest vil jeg sige, at det næsten giver sig selv, at man bør sætte sig ind i den lokale kultur og have respekt for lokale normer. Det er også vigtigt, at man kender sig selv enormt godt for at forstå, hvordan man gør ting anderledes fra andre kulturer og hvorfor.

I Danmark er vi fx generelt meget villige til at løbe en risiko, hvor man i Mexico og Latinamerika ofte forsøger at undgå forskellige risici, for de har ikke det samme sikkerhedsnetværk, som vi har i Danmark. Der er også et meget mere tydeligt hierarki i Mexico og Latinamerika generelt, end der er i Danmark. Sådan nogle ting skal man selvfølgelig have respekt for.

Til gengæld synes jeg også, at når man har sat sig rigtig godt ind i en kultur, så kan man godt tillade sig i en arbejdsmæssig sammenhæng at udfordre nogle af de kulturelle normer lidt, hvis man synes, at det ville give et bedre resultat at gøre tingene på en anden måde.

Personligt bruger jeg fx min egen kulturelle bagage fra en ret "blød" kultur som den danske til at skubbe lidt til nogle ting i den mere "hårde" eller macho-prægede mexicanske / latinamerikanske kultur.

Det handler ikke om, at jeg som dansker kommer og vil lave det hele om, men at jeg nogle gange siger fx: "Hvad nu, hvis vi prøver at kommunikere med hinanden på en lidt anden måde, har lidt mere fokus på samarbejde og teamwork, og arbejder med at alle i virksomheden føler sig trygge, kan vi så måske skabe nogle bedre resultater?"

Der er ikke noget entydigt svar på, hvad der er rigtigt og forkert, når det kommer til kultur, og kultur er ikke noget, man bare lige ændrer på fra den ene dag til den anden. Men det betyder ikke, at vi ikke kan lære af hinandens kulturer, for selvfølgelig kan vi det – så længe begge parter er villige til at nærme sig hinanden på områder, hvor det giver mening, og at gøre det på en respektfuld måde.

Vil du vide mere?

Close X

Sign up for our newsletter

Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.

By signing up, you'll also get a free chapter from our book 'Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures'.

Køb vores bog

Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures

 "My copy of this book will be placed close to me on my office shelf – next to only a handful of other truly inspiring books I have read."
 -  Mette Bjerrekær, Group Vice President, GRUNDFOS

Køb hos WilliamDam.dk  Køb hos SAXO  Køb hos iMusic*

*) Anbefalet hvis du bor uden for Danmark.

Er du interesseret i at købe et større parti bøger eller vil du vide mere om bogen? Så klik her.

Nyhedsbrev