ANBEFALEDE BØGER - GLOBAL KOMMUNIKATION OG SAMARBEJDE

Forside - Nyheder og viden - Anbefalede bøger - Global kommunikation og samarbejde

16.05.2022

25 stærke bøger til dig, der arbejder på tværs af kulturer

Værsgo: Her får du vores opdaterede liste med boganbefalinger til dig, der har tværkulturel kommunikation, samarbejde eller ledelse som en del af hverdagen.

Vi har knoklet løs i flere måneder for at få listen færdig.

Men vi har ikke knoklet alene. For vi har bedt vores netværk om hjælp. Og vi er overvældede og taknemlige over al den hjælp, vi har fået! Tusind tak til alle jer, der har fortalt om, hvilke interkulturelle bøger der er netop jeres favoritter.

Øverst i blogindlægget her finder du de 25 bøger, som vi mener, er de allermest relevante for dig, der har tværkulturelt eller globalt samarbejde som en del af arbejdsdagen.

Nogle af bøgerne er hurtigt læst, andre er mere tidskrævende. Og der er både klassiske værker og spritnye titler at gå i gang med!

De 25 bøger er fordelt på emnerne:

  • Kulturel intelligens og redskaber til dit tværkulturelle arbejde
  • Nationale kulturer: Landeprofiler og sammenligninger
  • Global ledelse
  • Samarbejde i globale og komplekse teams
  • Virtuelt og hybridt samarbejde
  • DEI (diversity, equity and inclusion).


Hvis du har appetit på mere læsning, så finder du nederst i blogindlægget en bredere vifte af bøger, som vi enten selv har læst, eller som vi har fået anbefalet.

Der er både flere bøger om at bo og arbejde på tværs af kulturer – og der er bøger, der ikke som sådan har et tværkulturelt fokus, men som alligevel kan være nyttige i dit tværkulturelle arbejde. Vores dansksprogede læsere kan her også finde et udvalg af bøger skrevet på dansk.

Igen: En stor tak til alle jer, der er kommet med boginput. For overskuelighedens skyld har vi ikke taget alle input med i blogindlægget her. Men det har ikke været nemt at vælge mellem alle de ekstremt spændende bøger, I har budt ind med!

Kulturel intelligens og redskaber til dit tværkulturelle arbejde

Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures

Af Annette Dahl, Granhof & Juhl, 2019.

Vi kommer ikke udenom at anbefale C3's egen bog "Global Perspectives", der er skrevet af vores adm. direktør og cheftræner, Annette Dahl. Bogen er fyldt med praktiske råd og enkle redskaber, som du kan bruge til at navigere i tværkulturelle arbejdssituationer – og til at se nye perspektiver, der kan styrke dit tværkulturelle samarbejde. Og så er bogen spækket med case-historier og interviews med ledere, projektledere og medarbejdere, som arbejder globalt.

KI: Kulturel Intelligens

Af Elisabeth Plum (hovedforfatter), Akademisk Forlag, 2. udgave, 2019.

Det var Plum, som selv har mange årtiers erfaring med udvikling af organisationer og teams, der introducerede begrebet kulturel intelligens (KI) i Danmark. Som Plum ser det, handler kultur ikke kun om nationale kulturer. Der er fx også fagkulturer og organisationskulturer – sidstnævnte bliver tit tydeligt, når virksomheder fusionerer. Bogen giver dig strategier og redskaber til at handle kulturelt intelligent i alle arbejdssituationer, hvor der er forskellige kulturer i spil.

Bogen findes også i engelsksproget version: "CI: Cultural Intelligence - The art of leading cultural complexity", Middlesex University Press, 2008. 

Bridge the Culture Gaps: A toolkit for effective collaboration in the diverse, global workplace

Af Robert Gibson, John Murray Press, 2021.

Interkulturalist Robert Gibson udforsker i bogen her grænsefladen mellem kultur, diversitet og neurovidenskab. "Bridge the Culture Gaps" er en praktisk, pragmatisk og lettilgængelig håndbog, der på sine godt 200 sider kommer omkring en bred vifte af emner som fx værdien af diversitet, inkluderende ledelse, globale forandringsprocesser og internationale udstationeringer.

Build Your Cultural Agility: The Nine Competencies of Successful Global Professionals

Af Paula Caligiuri, Kogan Page, 2021.

I bogen gennemgår erhvervspsykolog Paula Caligiuri, hvordan du kan blive "kulturelt agil" gennem udviklingen af ni forskellige kompetencer. Den er spækket med research-baserede, praktiske råd til dig, der arbejder på det interkulturelle felt, om hvordan du bedst arbejder med diversitet på tværs af ikke kun landegrænser, men også generationer, brancher, organisationer og regioner.

Global Dexterity: How to Adapt Your Behavior Across Cultures without Losing Yourself in the Process

Af Andy Molinsky, Harvard Business Review Press, 2013.

Hvis du vil have succes i dit tværkulturelle arbejde, kræver det typisk, at du tilpasser dig til de forskellige kulturelle sammenhænge. Men hvordan kan du tilpasse dig og samtidig bevare dit "autentiske jeg"? Det giver organisationspsykologen Andy Molinsky, der selv har mangeårig erfaring med træning af globale ledere, sit bud på i bogen her.

Factfulness: 10 grunde til at vi misforstår verden – og hvorfor den er bedre end vi tror

Af Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund & Ola Rosling, Lindhardt og Ringhof, 2018.

Når vi bliver stillet simple spørgsmål om globale tendenser, giver vi typisk de forkerte svar. Det vil forfatterne bag "Factfulness" råde bod på. Bogen beskriver 10 grundlæggende menneskelige instinkter, som ligger bag de typiske misforståelser – og kommer med enkle metoder til, hvordan vi kan få et mere faktabaseret syn på verden.

Bogen findes også i engelsksproget version: "Factfulness: Ten Reasons We're Wrong about the World – And Why Things Are Better Than You Think", Flatiron Books, 2018. Bogen er desuden oversat til en række andre sprog.

Nationale kulturer: Landeprofiler og sammenligninger

THE CULTURE MAP - Breaking Through the Invisible Boundaries of Global Business

Af Erin Meyer, Public Affairs, 2014.

Erin Meyer, der er tilknyttet den internationale business school INSEAD, lancerer i bogen her modellen THE CULTURE MAP. Modellen har otte skalaer, som viser, hvordan folk fra lande verden over typisk foretrækker at kommunikere, give feedback, træffe beslutninger mv. På den måde kan du sammenligne præferencerne i din egen og andre nationale kulturer og blive opmærksom på, hvilke ligheder og forskelle der er.

Bogen er oversat til en lang række sprog, herunder koreansk, japansk, kinesisk, indonesisk, tyrkisk, russisk, hollandsk, tysk og fransk.

Riding the Waves of Culture: Understanding Diversity in Global Business

Af Fons Trompenaars og Charles Hampden-Turner, McGraw Hil, 4. udgave, 2020.

Er du fan af Erin Meyers "The Culture Map", vil du sandsynligvis også kunne lide bogen her. Med bogen får du både evidensbaseret viden om konkrete kulturer og dybdegående indsigt i kulturforståelse generelt. Skrevet af de velansete kulturtrænere og ledelsesrådgivere Fons Trompenaars og Charles Hampden-Turner, er det ikke uden grund, at "Riding the Waves of Culture" er kendt som en klassiker inden for det interkulturelle felt.

Expand Your Borders: Discover Ten Cultural Clusters

Af David Livermore, Cultural Intelligence Center, 2013.

Med bogen her får du en lynintro til de 10 "kulturelle klynger", som verdens lande sådan cirka kan opdeles i (fx Nordeuropa, Latinamerika og Sydasien). For hver klynge er der info om den historiske baggrund og de vigtigste kulturelle dimensioner – plus tips til, hvordan du bedst samarbejder med folk fra klyngen. Livermore maler med den helt brede pensel her, og derfor skal bogen bruges med omtanke, hvilket forfatteren også selv understreger.

Global ledelse

Leading with Cultural Intelligence: The Real Secret to Success

Af David Livermore, HarperCollins Focus, 2. udgave, 2022.

David Livermore er medgrundlægger af "The Cultural Intelligence Center" og en af vores yndlingsforfattere i C3. I bogen her viser Livermore, hvordan du kan blive en mere kulturelt intelligent leder ved at styrke dine kompetencer på følgende fire områder: CQ Drive (motivation for at justere din adfærd i tværkulturelle situationer), CQ Knowledge (forståelse af kulturelle ligheder og forskelle), CQ Strategy (evnen til at planlægge tværkulturelle interaktioner) og CQ Action (evnen til at justere din adfærd i tværkulturelle situationer).

Fish Can’t See Water: How National Culture Can Make or Break Your Corporate Strategy

Af Kai Hammerich og Richard D. Lewis, John Wiley & Sons Inc., 2013.

Ligesom fisk ikke ser det vand, der omgiver dem, ser vi mennesker ikke den kultur, der omgiver os. Det er pointen bag titlen på Hammerich og Lewis' bog, der undersøger samspillet mellem national kultur og virksomhedskultur. Med afsæt i casestudier af en række multinationale virksomheders udvikling kommer forfatterne med råd til, hvordan du gør national kultur til medspiller frem for modspiller i din virksomheds strategi.

Samarbejde i globale og komplekse teams

Driven by Difference: How Great Companies Fuel Innovation Through Diversity

Af David Livermore, AMACOM, 2016.

Du har måske hørt, at mangfoldige teams performer bedre end homogene teams. Men som Livermore påpeger i bogen her, sker det ikke automatisk. Faktisk performer de mangfoldige teams dårligere end de homogene, hvis de ikke har et højt niveau af kulturel intelligens. På baggrund af omfattende forskning på tværs af 72 lande viser Livermore, hvordan I kan lykkes med at bruge mangfoldigheden til at styrke innovation og vækst.

Extreme Teaming: Lessons in Complex, Cross-Sector Leadership

Af Amy C. Edmondson og Jean-François Harvey, Emerald Publishing, 2017.

Ledelse af teams og samarbejde i projekter på tværs af organisationer, afdelinger og fag er hovedtemaet i bogen, som består af bl.a. teorigennemgang, casestories og guidelines. Edmondson, der er professor i ledelse på Harvard Business School, og Harvey, som er adjunkt i iværksætteri og innovation på HEC Montréal, introducerer os for ordet "teaming". De ser teaming som en proces, hvor du som leder bygger bro mellem professionelle og organisatoriske grænser i de komplekse samarbejder, der bliver stadig flere af i dag.

Virtuelt og hybridt samarbejde

Virtual Teams Across Cultures: Create Successful Teams Around the World

Af Theresa Sigillito Hollema, Interact Global, 2020.

Bogen adskiller sig med sit fokus på tværkulturelt samarbejde fra mange andre bøger om virtuelle teams. Hollema, der er rådgiver inden for kulturel diversitet og teamfacilitator, bidrager i sin bog med indsigt i gruppedynamikker, eksempler, historier, modeller og gode råd om virtuel ledelse af kulturelt mangfoldige teams.

Remote Work Revolution: Succeeding from Anywhere

Af Tsedal Neeley, Harper Business, 2021.

En bog om distancesamarbejde med fokus på opbygning af relationer, tillid og inklusion skrevet af Tsedal Neeley, der er professor ved Harvard Business School. Bogen indeholder konkrete bud på best practice inden for virtuelt samarbejde, beskrivelse af casestudier og udfordringer ved samarbejdsformen og handlingsorienterede guides. Et af bogens kapitler har specifikt fokus på samarbejde på tværs af forskelligheder i globale teams.

Work Together Anywhere: A Handbook on Working Remotely—Successfully—for Individuals, Teams, and Managers

Af Lisette Sutherland og Kirsten Janene-Nelson, Collaboration Superpowers, 2018 / Wiley i 2020.

Bogen her er skrevet, før COVID-pandemien lukkede verden ned i 2020. Måske netop derfor bidrager den med et aspekt, som andre bøger om samme emne ikke nødvendigvis berører, nemlig fordelene ved aktivt at tilvælge den virtuelle arbejdsform. Udover det bugner bogen med gode råd til, hvordan du både som medarbejder, som teamleder og som organisation kan få succes med det virtuelle samarbejde.

Den hybride arbejdsplads - En guide til at redesigne arbejdet i organisationer

Af Lynda Gratton, Djøf Forlag, 2022.

Lynda Gratton, der er professor i ledelse ved London Business School, beskriver her, hvordan du kan skabe en hybrid arbejdsplads med fokus på både produktivitet og medarbejdertrivsel. Bogen er baseret på Grattons forskning inden for teknologiske, demografiske, kulturelle og samfundsmæssige strømninger gennem de sidste 30 år, suppleret med erfaringer fra COVID-pandemien. Bogen handler ikke som sådan om tværkulturelt samarbejde, men Gratton inddrager masser af eksempler fra multinationale virksomheder verden over.

Bogen findes også i engelsksproget version: "Redesigning Work: How to Transform Your Organisation and Make Hybrid Work for Everyone", Penguin Business, 2022.

DEI (diversity, equity and inclusion)

Blindspot – Hidden Biases of Good People

Af Mahzarin Banaji og Anthony Greenwald, Delacorte Press, 2013.

I skrivende stund (2022) er ubevidste bias noget, de fleste har hørt om. Men sådan var det langt fra, da Banaji og Greenwald udgav den forskningsbaserede bog "Blindspot" i 2013. Forfatternes mål er at få de skjulte bias, vi alle bærer med os, frem i lyset. For ved at blive bevidste om vores egne ubevidste bias, kan vi bedre handle i overensstemmelse med vores positive intentioner.

Inclusive Intelligence: How to be a Role Model for Diversity and Inclusion in the Workplace

Af Furkan Karayel, Panoma Press, 2021.

Hvordan implementerer du inklusion i dit daglige arbejde som leder? Det får du en praktisk guide til med bogen her. Forfatteren grundlagde efter 10 år som software-ingeniør sin egen D&I-rådgivningsvirksomhed. I dag er hun en anerkendt ledelsesrådgiver og keynote speaker på D&I-området. Bogen er velskrevet og lettilgængelig, og du får masser af konkrete eksempler og anekdoter, der kan være med til at udvikle dig som inkluderende leder og få dine øjne op for de bias, du måske selv har.

The Inclusion Nudges Guidebook: 100 how-to behavioral designs to de-bias and make inclusive behavior, culture, and systems the default and norm

Af Tinna C. Nielsen og Lisa Kepinski, ‎Independently published, 3. udgave, 2020.

Måske er I enige om, at I ønsker at fremme inklusion i jeres virksomhed, men i tvivl om, hvordan I får omsat de fine ord til konkrete handlinger. Så er der hjælp at hente i Nielsen og Kepinskis "Inclusion Nudges" – et koncept, som forfatterne selv har udviklet, og som dækker over små "adfærdsdesigns", du kan bruge til at fremme inklusion i hverdagen.

Udover den fulde "Inclusion Nudges Guidebook" har Nielsen og Kepinski udgivet følgende tre kortere "Action Guides" med hver 30 eksempler på inklusionsfremmende handlinger:

  • Inclusion Nudges for Leaders
  • Inclusion Nudges for Motivating Allies
  • Inclusion Nudges for Talent Selection

Rebel Ideas: The Power of Diverse Thinking

Af Matthew Syed, John Murray Press, 2019.

I sin bog "Rebel Ideas" argumenterer Matthew Syed for, at "cognitive diversity" (kognitiv mangfoldighed) i organisationer skaber grobund for problemløsning og innovative ideer. Syed, der er en anerkendt tænker og journalist med flere bestsellere bag sig, forklarer her, hvorfor kognitiv mangfoldighed i organisationer er en nødvendighed og en strategisk fordel. Flere læsere fremhæver, at bogen bidrager med en original og tankevækkende vinkel på emnet mangfoldighed.

Neuroscience of Inclusion: New Skills for New Times

Af Mary E. Casey og Shannon Murphy Robinson, Outskirts Press in 2017.

Hvis du interesserer dig for neurovidenskab og inklusion, så er bogen her lige noget for dig. Forfatterne, der er anerkendte coaches og trænere i inklusion og mangfoldig ledelse, forklarer her, hvordan vores hjerner automatisk styrer os i retning af en "dem-versus-os-tænkning" – og hvordan vi er nødt til konstant at træne vores hjerner i at tilsidesætte instinkterne og forholde os nysgerrigt til mennesker, der er forskellige fra os selv.

Hvad er dine egne favoritbøger?

Hvad med dig? Har du nogle favoritbøger, der kan bruges til at styrke tværkulturel kommunikation, samarbejde eller ledelse?

Det vil vi elske at høre om.

Du er velkommen til at anbefale bøger, du selv har skrevet.

Mail dine boganbefalinger til Anne Katrine Skovenborg på aks@c3consulting.dk. Vi tager imod alle anbefalinger med kyshånd!

Få en ny boganbefaling hver måned

Vil du løbende have flere boganbefalinger?

følg vores virksomhedsside på LinkedIn her.

På virksomhedssiden fremhæver vi hver måned en bog, der kan være nyttig i dit tværkulturelle arbejde, og fortæller om, hvorfor vi i C3 selv er glade for bogen.

Endnu flere interessante bøger ...

Bøger på engelsk

Bøger, der ikke har et tværkulturelt fokus, men som alligevel er nyttige i dit tværkulturelle arbejde

  • "Leading Without Authority: How the New Power of Co-Elevation Can Break Down Silos, Transform Teams, and Reinvent Collaboration". Af Keith Ferrazzi, Currency, 2020.
  • "Dream Teams: Working Together Without Falling Apart". Af Shane Snow, Portfolio, 2018.
  • "The Five Dysfunctions of a Team: A Leadership Fable". Af Patrick Lencioni, Jossey-Bass, 1. udgave, 2002.
  • "The Fearless Organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth". Af Amy Edmondson, John Wiley & Sons Inc, 2018.
  • "BrainSmart Leadership". Af Anette Prehn, Reframe Publishing, 2022 (engelsk udgave).
  • "Neuroscience for Leadership - Harnessing the Brain Gain Advantage". Af Tara Swart, Kitty Chisholm og Paul Brown, Springer, 2015.
  • "Conversational Intelligence: How Great Leaders Build Trust and Get Extraordinary Results". Af Judith E. Glaser, Routledge, 2016.
  • "Mindset: The New Psychology of Success". Af Carol S. Dweck, Ballantine Books, 2013.
  • "Thinking, Fast and Slow". Af Daniel Kahneman, Penguin Books, 2. udgave, 2022.

Flere bøger om at bo og arbejde på tværs af kulturer, som vi har fået anbefalet

  • "Diversity Competence: Cultures Don’t Meet, People Do". Af Edwin Hoffman og Arjan Verdooren, CABI, 2019.
  • "Cultural Chemistry: Simple Strategies for Bridging Cultural Gaps". Af Patti McCarthy, Cultural Chemistry, 2016.
  • "Reflections on Intercultural Craftsmanship". Af Yvonne van der Pol, Brave New Books, 2017.
  • "Cultural DNA: The Psychology of Globalization". Af Gurnek Bains, Wiley, 1. udgave, 2015.
  • "When Cultures Collide: Leading Across Cultures". Af Richard D. Lewis, Nicholas Brealey, 4. udgave, 2018.
  • "Closeness at a Distance: Leading Virtual Groups to High Performance". Af Marcus Hildebrandt, Line Jehle, Stefan Meister og Susanne Skoruppa, Libri Publishing, 2014.
  • "Virtually Disastrous: What you really need to know about leadership across distance”. Af Gary Thomas, assist Publishing, 2017.
  • "The End of Bias: A Beginning: The Science and Practice of Overcoming Unconscious Bias". Af Jessica Nordell, Metropolitan Books, 2021.
  • "The 4 Stages of Psychological Safety: Defining the Path to Inclusion and Innovation". Af Timothy R. Clark, ReadHowYouWant, 2020.
  • "Which Two Heads Are Better Than One?: How diverse teams create breakthrough ideas and make smarter decisions". Af Juliet Bourke, Australian Institute of Company Directors, 2017.
  • "The Art of Crossing Cultures". Af Craig Storti, Nicholas Brealey, 3. udgave, 2021.
  • "The Art of Coming Home". Af Craig Storti, Mobius, 2. udgave, 2022.
  • "Being a Distance Grandparent: A Book for ALL Generations". Af Helen Ellis, Summertime Publishing, 2021. (Den første bog af en serie på i alt tre bøger).
  • "Why Doesn't He Use a Spoon? A Guide to International Business Negotiation". Af Søren Hilligsøe og Richard Pooley, Gyldendal Akademisk, 2016.
  • "Intercultural Readiness: Four Competences for Working Across Cultures". Af Ursula Brinkmann og Oscar van Weerdenburg, Springer, 2014.
  • "Building Cultural Competence: Innovative Activities and Models". Af Kate Berardo og Darla K. Deardorff, Stylus Publishing, 2012.
  • "Handbook of Intercultural Training". Af Dan Landis, Janet Bennett og Milton Bennett, SAGE Publications, 3. udgave, 2003.
  • "Culture, Leadership, and Organizations: The GLOBE Study of 62 Societies". Af Robert J. House, Paul J. Hanges, Mansour Javidan, Peter W. Dorfman og Vipin Gupta, SAGE Publications, 2013.
  • "Global Collaboration: Intercultural Experiences and Learning". Af Martine Cardel Gertsen, Anne-Marie Søderberg og Mette Zølner, Palgrave Macmillan, 2012.
  • "Methods and Assessment in Culture and Psychology". Af Cambridge University Press, 2021 (redigeret ved Michael Bender og Byron Adams).
  • "Managing Cultural Differences: Global Leadership for the 21st Century". Af Neil Remington Abramson og Robert T. Moran, Routledge, 10. udgave, 2017.
  • "Understanding Cross-Cultural Management". Af Marie-Joelle Browaeys and Roger Price, Pearson, 4. udgave, 2019.
  • "Intercultural Communication: An Advanced Resource Book for Students". Af Adrian Holliday, Taylor & Francis Ltd, 3. udgave, 2016.

Bøger på dansk

Bøger, der ikke har et tværkulturelt fokus, men som alligevel er nyttige i dit tværkulturelle arbejde

  • "Den frygtløse organisation: Skab psykologisk tryghed på arbejdspladsen og styrk læring, innovation og vækst". Af Amy Edmondson, DJØF Forlag, 2020.
  • "Hjernesmart ledelse: Guide til hjernens spilleregler". Af Anette Prehn, People'sPress, 2018.
  • "AT TÆNKE - hurtigt og langsomt". Af Daniel Kahneman, Lindhardt og Ringhof, 3. udgave, 2018.

Flere bøger om at bo og arbejde på tværs af kulturer, som vi har fået anbefalet

  • "Biasbevidst ledelse: Sæt diversitet i spil og træf bedre beslutninger". Af Sara Louise Muhr og Christina Lundsgaard Ottsen, DJØF Forlag, 2021.
  • "Samarbejde lokalt og globalt: Forskelle er vitale". Af Elisabeth Plum, Gyldendal, 2013 (ePub).
  • "Grundbog i kulturforståelse". Af Iben Jensen, Samfundslitteratur, 3. udgave, 2018.
  • "Kulturforståelse for stenalderhjerner: Hvordan vi samarbejder med dem, der ikke er som os selv". Af Dennis Nørmark, Gyldendal Business, 2013 (e-book).
  • "Håndbog i høflighed: Kulturelle koder i 11 EU-lande". Af Ulla Gjedde Palmgren, Multivers, 2007.
Close X

Sign up for our newsletter

Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.

By signing up, you'll also get a free chapter from our book 'Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures'.

Køb vores bog

Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures

 "My copy of this book will be placed close to me on my office shelf – next to only a handful of other truly inspiring books I have read."
 -  Mette Bjerrekær, Group Vice President, GRUNDFOS

Køb hos WilliamDam.dk  Køb hos SAXO  Køb hos iMusic*

*) Anbefalet hvis du bor uden for Danmark.

Er du interesseret i at købe et større parti bøger eller vil du vide mere om bogen? Så klik her.

Nyhedsbrev