04.06.2024
Værsgo! Her får du vores opdaterede liste med boganbefalinger til dig, der har kulturel diversitet, inklusion og samarbejde på tværs af forskelle som en del af hverdagen.
Vi har knoklet løs i flere måneder for at få listen færdig.
Men vi har ikke knoklet alene. For vi har bedt vores netværk om hjælp. Og vi er overvældede og taknemlige over al den hjælp, vi har fået! Tusind tak til alle jer, der har fortalt om, hvilke bøger der er netop jeres favoritter.
Øverst i blogindlægget finder du 35 bøger, som vi mener, er gode at starte med.
Nogle af bøgerne er hurtigt læst, andre er mere tidskrævende. Og der er både klassiske værker og spritnye titler at gå i gang med! Alle bøgerne er tilgængelige på engelsk, og nogle af dem er også tilgængelige på dansk.
De 35 udvalgte bøger er fordelt på emnerne:
Ud over de 35 bøger, vi har udvalgt, findes der MASSER af andre fremragende bøger om kulturel diversitet, inklusion og samarbejde på tværs af forskelle.
Derfor anbefaler vi, at du også kaster et blik på vores oversigt nederst i blogindlægget med endnu flere interessante bøger. Her finder du hele 131 bøger, som vi enten selv har læst, eller som vi har fået anbefalet. Måske er der en bog på listen, som er ekstra relevant for netop dig!
Vores dansksprogede læsere kan her også finde et større udvalg af bøger, der er tilgængelige på dansk.
Af Annette Dahl, Granhof & Juhl, 2019.
Vi kommer ikke udenom at anbefale C3's egen bog "Global Perspectives", der er skrevet af vores adm. direktør og cheftræner, Annette Dahl. Bogen er fyldt med praktiske råd og enkle redskaber, som du kan bruge til at navigere i tværkulturelle arbejdssituationer – og til at se nye perspektiver, der kan styrke dit tværkulturelle samarbejde. Og så er bogen spækket med case-historier og interviews med ledere, projektledere og medarbejdere, som arbejder globalt.
Af Elisabeth Plum (hovedforfatter), Akademisk Forlag, 2. udgave, 2019.
Det var Plum, som selv har mange årtiers erfaring med udvikling af organisationer og teams, der introducerede begrebet kulturel intelligens (KI) i Danmark. Som Plum ser det, handler kultur ikke kun om nationale kulturer. Der er fx også fagkulturer og organisationskulturer – sidstnævnte bliver tit tydeligt, når virksomheder fusionerer. Bogen giver dig strategier og redskaber til at handle kulturelt intelligent i alle arbejdssituationer, hvor der er forskellige kulturer i spil.
Bogen findes også i engelsksproget version: "CI: Cultural Intelligence - The art of leading cultural complexity", Middlesex University Press, 2008.
Af Robert Gibson, John Murray Press, 2021.
Interkulturalist Robert Gibson udforsker i bogen her grænsefladen mellem kultur, diversitet og neurovidenskab. "Bridge the Culture Gaps" er en praktisk, pragmatisk og lettilgængelig håndbog, der på sine godt 200 sider kommer omkring en bred vifte af emner som fx værdien af diversitet, inkluderende ledelse, globale forandringsprocesser og internationale udstationeringer.
Af Paula Caligiuri, Kogan Page, 2021.
I bogen gennemgår erhvervspsykolog Paula Caligiuri, hvordan du kan blive "kulturelt agil" gennem udviklingen af ni forskellige kompetencer. Den er spækket med research-baserede, praktiske råd til dig, der arbejder på det interkulturelle felt, om hvordan du bedst arbejder med diversitet på tværs af ikke kun landegrænser, men også generationer, brancher, organisationer og regioner.
Af Andy Molinsky, Harvard Business Review Press, 2013.
Hvis du vil have succes i dit tværkulturelle arbejde, kræver det typisk, at du tilpasser dig til de forskellige kulturelle sammenhænge. Men hvordan kan du tilpasse dig og samtidig bevare dit "autentiske jeg"? Det giver organisationspsykologen Andy Molinsky, der selv har mangeårig erfaring med træning af globale ledere, sit bud på i bogen her.
Af Hans Rosling, Anna Rosling Rönnlund & Ola Rosling, Lindhardt og Ringhof, 2018.
Når vi bliver stillet simple spørgsmål om globale tendenser, giver vi typisk de forkerte svar. Det vil forfatterne bag "Factfulness" råde bod på. Bogen beskriver 10 grundlæggende menneskelige instinkter, som ligger bag de typiske misforståelser – og kommer med enkle metoder til, hvordan vi kan få et mere faktabaseret syn på verden.
Bogen findes også i engelsksproget version: "Factfulness: Ten Reasons We're Wrong about the World – And Why Things Are Better Than You Think", Flatiron Books, 2018. Bogen er desuden oversat til en række andre sprog.
Af Helen Spencer-Oatey, Peter Franklin og Domna Lazidou, Castledown Publishers, 2022.
Global Fitness er, ifølge denne bog, din evne til både at håndtere de udfordringer, som kulturforskelle kan skabe, og udnytte de muligheder, som forskellene også rummer. Og det gælder langt fra kun kulturforskelle mellem lande, men også mellem andre sociale grupper, vi indgår i, baseret på fx religion, fagkultur, hobbies etc. Ligesom al anden fitness kræver det målrettet træning at blive Globalt Fit, og gennem et mix af forskningsbaseret viden, cases og øvelser guider bogen her dig til, hvordan du griber den træning an.
Af David Livermore, Berrett-Koehler Publishers, 2022.
David Livermore er medgrundlægger af "The Cultural Intelligence Center" og en af vores yndlingsforfattere i C3. "Digital, Diverse & Divided" er en af Livermores mest personlige bøger, hvor han demonstrerer, hvordan du kan bruge kulturel intelligens til at navigere i svære samtaler om emner som race, køn, politik og religion. Bogen er for dig, der ønsker at modvirke polarisering og i stedet hjælpe med at bygge bro mellem vores forskelligheder.
Af Gillian Tett, Avid Reader Press/Simon & Schuster, 2021.
Et af vores mantraer i C3 er, at al kulturforståelse begynder med selvforståelse. Derfor kan vi kun bakke op om den metode, antropolog og journalist Gillian Tett udfolder i bogen her: At du forsøger at se på din egen velkendte kultur udefra og på de fremmede kulturer, du måske oplever som mærkelige, indefra. Du bliver ikke antropolog af at læse bogen, men du får inspiration til at udvide dit blik på verden, så du opdager flere perspektiver, styrker din empati og undgår tunnelsyn.
Af Zanne Gaynor og Kathryn Alevizos, Acrobat-Global, 2019.
Mange virksomheder, der opererer globalt, forventer, at du kan kommunikere på engelsk – også selvom du har et andet modersmål. Men hvilke forventninger har vi den anden vej rundt – til medarbejdere, der har engelsk som deres modersmål? Her kommer "IS THAT CLEAR?" ind i billedet! Bogen er målrettet native speakers, der ønsker at tage et medansvar for en god kommunikation med internationale kolleger og forretningspartnere. Det er en kort og koncis bog fyldt med praktiske råd til, hvordan du som native speaker tilpasser dit sprog og aktivt inkluderer ikke-native speakers i samtalen.
Af Erin Meyer, Public Affairs, 2014.
Erin Meyer, der er tilknyttet den internationale business school INSEAD, lancerer i bogen her modellen THE CULTURE MAP. Modellen har otte skalaer, som viser, hvordan folk fra lande verden over typisk foretrækker at kommunikere, give feedback, træffe beslutninger mv. På den måde kan du sammenligne præferencerne i din egen og andre nationale kulturer og blive opmærksom på, hvilke ligheder og forskelle der er.
Bogen er oversat til en lang række sprog, herunder koreansk, japansk, kinesisk, indonesisk, tyrkisk, russisk, hollandsk, tysk og fransk.
Af Fons Trompenaars og Charles Hampden-Turner, McGraw Hil, 4. udgave, 2020.
Denne bog giver dig både evidensbaseret viden om konkrete kulturer og dybdegående indsigt i kulturforståelse generelt. Skrevet af de velansete kulturtrænere og ledelsesrådgivere Fons Trompenaars og Charles Hampden-Turner, er det ikke uden grund, at "Riding the Waves of Culture" er kendt som en klassiker inden for det interkulturelle felt.
Af David Livermore, Cultural Intelligence Center, 2013.
Med bogen her får du en lynintro til de 10 "kulturelle klynger", som verdens lande sådan cirka kan opdeles i (fx Nordeuropa, Latinamerika og Sydasien). For hver klynge er der info om den historiske baggrund og de vigtigste kulturelle dimensioner – plus tips til, hvordan du bedst samarbejder med folk fra klyngen. Livermore maler med den helt brede pensel her, og derfor skal bogen bruges med omtanke, hvilket forfatteren også selv understreger.
Af David Livermore, HarperCollins Focus, 2. udgave, 2022.
I bogen her viser David Livermore, hvordan du kan blive en mere kulturelt intelligent leder ved at styrke dine kompetencer på følgende fire områder: CQ Drive (motivation for at justere din adfærd i tværkulturelle situationer), CQ Knowledge (forståelse af kulturelle ligheder og forskelle), CQ Strategy (evnen til at planlægge tværkulturelle interaktioner) og CQ Action (evnen til at justere din adfærd i tværkulturelle situationer).
Af Kai Hammerich og Richard D. Lewis, John Wiley & Sons Inc., 2013.
Ligesom fisk ikke ser det vand, der omgiver dem, ser vi mennesker ikke den kultur, der omgiver os. Det er pointen bag titlen på Hammerich og Lewis' bog, der undersøger samspillet mellem national kultur og virksomhedskultur. Med afsæt i casestudier af en række multinationale virksomheders udvikling kommer forfatterne med råd til, hvordan du gør national kultur til medspiller frem for modspiller i din virksomheds strategi.
Af David Livermore, AMACOM, 2016.
Du har måske hørt, at mangfoldige teams performer bedre end homogene teams. Men som Livermore påpeger i bogen her, sker det ikke automatisk. Faktisk performer de mangfoldige teams dårligere end de homogene, hvis de ikke har et højt niveau af kulturel intelligens. På baggrund af omfattende forskning på tværs af 72 lande viser Livermore, hvordan I kan lykkes med at bruge mangfoldigheden til at styrke innovation og vækst.
Af Amy C. Edmondson og Jean-François Harvey, Emerald Publishing, 2017.
Ledelse af teams og samarbejde i projekter på tværs af organisationer, afdelinger og fag er hovedtemaet i bogen, som består af bl.a. teorigennemgang, casestories og guidelines. Edmondson, der er professor i ledelse på Harvard Business School, og Harvey, som er adjunkt i iværksætteri og innovation på HEC Montréal, introducerer os for ordet "teaming". De ser teaming som en proces, hvor du som leder bygger bro mellem professionelle og organisatoriske grænser i de komplekse samarbejder, der bliver stadig flere af i dag.
Af Theresa Sigillito Hollema, Interact Global, 2020.
Bogen adskiller sig med sit fokus på tværkulturelt samarbejde fra mange andre bøger om virtuelle teams. Hollema, der er rådgiver inden for kulturel diversitet og teamfacilitator, bidrager i sin bog med indsigt i gruppedynamikker, eksempler, historier, modeller og gode råd om virtuel ledelse af kulturelt mangfoldige teams.
Af Tsedal Neeley, Harper Business, 2021.
En bog om distancesamarbejde med fokus på opbygning af relationer, tillid og inklusion skrevet af Tsedal Neeley, der er professor ved Harvard Business School. Bogen indeholder konkrete bud på best practice inden for virtuelt samarbejde, beskrivelse af casestudier og udfordringer ved samarbejdsformen og handlingsorienterede guides. Et af bogens kapitler har specifikt fokus på samarbejde på tværs af forskelligheder i globale teams.
Af Lisette Sutherland og Kirsten Janene-Nelson, Collaboration Superpowers, 2018 / Wiley i 2020.
Bogen her er skrevet, før COVID-pandemien lukkede verden ned i 2020. Måske netop derfor bidrager den med et aspekt, som andre bøger om samme emne ikke nødvendigvis berører, nemlig fordelene ved aktivt at tilvælge den virtuelle arbejdsform. Udover det bugner bogen med gode råd til, hvordan du både som medarbejder, som teamleder og som organisation kan få succes med det virtuelle samarbejde.
Af Lynda Gratton, Djøf Forlag, 2022.
Lynda Gratton, der er professor i ledelse ved London Business School, beskriver her, hvordan du kan skabe en hybrid arbejdsplads med fokus på både produktivitet og medarbejdertrivsel. Bogen er baseret på Grattons forskning inden for teknologiske, demografiske, kulturelle og samfundsmæssige strømninger gennem de sidste 30 år, suppleret med erfaringer fra COVID-pandemien. Bogen handler ikke som sådan om tværkulturelt samarbejde, men Gratton inddrager masser af eksempler fra multinationale virksomheder verden over.
Bogen findes også i engelsksproget version: "Redesigning Work: How to Transform Your Organisation and Make Hybrid Work for Everyone", Penguin Business, 2022.
Af Amy C. Edmondson, Djøf Forlag, 2020.
Harvard-professor Amy C. Edmondson har i flere årtier forsket i, hvordan psykologisk tryghed styrker medarbejderes trivsel og engagement og organisationers læring og innovation. Psykologisk tryghed handler om, at jo mere trygge dine medarbejdere føler sig, jo mere tilbøjelige er de til at komme med input, stille spørgsmål og vende bekymringer og fejl. Samtidig er det en forudsætning for inklusion, at folk er trygge nok til at komme med input og oplever, at deres stemmer bliver hørt. Edmondson udfolder i bogen her begrebet psykologisk tryghed ved brug af forskningsresultater, eksempler og praktiske råd.
Bogen blev oprindeligt udgivet på engelsk: "The Fearless Organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth", John Wiley & Sons Inc, 2018.
Af Tinna C. Nielsen og Lisa Kepinski, Independently published, 3. udgave, 2020.
Måske er I enige om, at I ønsker at fremme inklusion i jeres virksomhed, men i tvivl om, hvordan I får omsat de fine ord til konkrete handlinger. Så er der hjælp at hente i Nielsen og Kepinskis "Inclusion Nudges" – et koncept, som forfatterne selv har udviklet, og som dækker over små "adfærdsdesigns", du kan bruge til at fremme inklusion i hverdagen.
Udover den fulde "Inclusion Nudges Guidebook" har Nielsen og Kepinski udgivet følgende tre kortere "Action Guides" med hver 30 eksempler på inklusionsfremmende handlinger:
Af Victoria Mattingly, Sertrice Grice og Allison Goldstein, Independently published, 2022.
Ønsker du at bygge jeres arbejde med Diversitet, Equity og Inklusion på data? Så skal du have fat i bogen her! På baggrund af forskning, interviews med DEI-ledere i virksomheder fra vidt forskellige brancher og deres egne righoldige DEI-erfaringer giver forfatterne dig metoder til at indsamle og benytte data til at planlægge og justere jeres DEI-aktiviteter. Selvom mange af bogens eksempler er fra amerikanske virksomheder, kan du bruge bogens metoder som inspiration, lige meget hvor i verden du er baseret.
Af Rohini Anand, Berrett-Koehler Publishers, 2021.
I bogen her deler Rohini Anand generøst ud af sine personlige erfaringer med at lede DEI-initiativer i globale virksomheder. En af bogens hovedpointer er, at når du arbejder med global DEI, så har du brug for en nuanceret forståelse af de lokale kontekster på tværs af lande og kulturer. De DEI-initiativer, der er en succes i det ene land, kan have utilsigtede, negative konsekvenser i et andet land. Gennem bogen udfolder forfatteren fem overordnede principper, der kan guide dig i det globale DEI-arbejde. Et must-read for dig, der arbejder med DEI i en global virksomhed!
Af Ernest Gundling og Cheryl Williams, Aperian Global, 2021.
"Inclusive Leadership, Global Impact" er endnu en glimrende bog om global DEI. Fokus er her på, hvordan du arbejder med inkluderende ledelse på tværs af lande og kulturer. Bogen er fyldt med case-historier fra verden over og praktiske råd til, hvordan du bliver en inkluderende leder for mangfoldige teams og medarbejdergrupper. Undervejs giver forfatterne eksempler på, hvor forskellige DEI-udfordringer der er i forskellige regioner og lande, og forslag til, hvordan du håndterer de pågældende forskelligheder.
Af Furkan Karayel, Panoma Press, 2021.
Hvordan implementerer du inklusion i dit daglige arbejde som leder? Det får du en praktisk guide til med bogen her. Forfatteren grundlagde efter 10 år som software-ingeniør sin egen D&I-rådgivningsvirksomhed. I dag er hun en anerkendt ledelsesrådgiver og keynote speaker på D&I-området. Bogen er velskrevet og lettilgængelig, og du får masser af konkrete eksempler og anekdoter, der kan være med til at udvikle dig som inkluderende leder og få dine øjne op for de bias, du måske selv har.
Af Nadia Nagamootoo, Practical Inspiration Publishing, 2024.
"Leading inclusively is tough because you have to constantly challenge yourself to operate Beyond Discomfort". Sådan skriver Nadia Nagamootoo i denne bog, der tager fat i de svære følelser, som DEI-arbejdet vækker hos mange. "Beyond Discomfort" er for dig, der ønsker at udvikle dit inkluderende lederskab – også selvom det ikke altid er en behagelig rejse. Forfatteren, der bl.a. er autoriseret psykolog, opfordrer dig gennem bogen til at reflektere over dine egne livserfaringer, tanker og følelser og giver dig praktiske redskaber og øvelser, du kan bruge som inkluderende leder.
Af Mahzarin Banaji og Anthony Greenwald, Delacorte Press, 2013.
I skrivende stund (2024) er ubevidste bias noget, de fleste har hørt om. Men sådan var det langt fra, da Banaji og Greenwald udgav den forskningsbaserede bog "Blindspot" i 2013. Forfatternes mål er at få de skjulte bias, vi alle bærer med os, frem i lyset. For ved at blive bevidste om vores egne ubevidste bias, kan vi bedre handle i overensstemmelse med vores positive intentioner.
Af Matthew Syed, John Murray Press, 2019.
I sin bog "Rebel Ideas" argumenterer Matthew Syed for, at "cognitive diversity" (kognitiv mangfoldighed) i organisationer skaber grobund for problemløsning og innovative ideer. Syed, der er en anerkendt tænker og journalist med flere bestsellere bag sig, forklarer her, hvorfor kognitiv mangfoldighed i organisationer er en nødvendighed og en strategisk fordel. Flere læsere fremhæver, at bogen bidrager med en original og tankevækkende vinkel på emnet mangfoldighed.
Af Mary E. Casey og Shannon Murphy Robinson, Outskirts Press in 2017.
Hvis du interesserer dig for neurovidenskab og inklusion, så er bogen her lige noget for dig. Forfatterne, der er anerkendte coaches og trænere i inklusion og mangfoldig ledelse, forklarer her, hvordan vores hjerner automatisk styrer os i retning af en "dem-versus-os-tænkning" – og hvordan vi er nødt til konstant at træne vores hjerner i at tilsidesætte instinkterne og forholde os nysgerrigt til mennesker, der er forskellige fra os selv.
Af Anette Prehn, People's Press, 2. udgave, 2018.
Sociolog og videnskabsformidler Anette Prehn brænder for at formidle forskning, så den er nem at forstå, huske og anvende. Og det projekt lykkes hun til fulde med i bogen her, hvor hun med udgangspunkt i den nyeste hjerneforskning demonstrerer, hvordan du kan blive en bedre leder, når du kender og mestrer hjernens spilleregler. Bogen er fyldt med cases og eksempler, og i slutningen af hvert kapitel får du forfatterens bud på, hvordan du kan omsætte viden fra kapitlet til konkrete handlinger i hverdagen.
Bogen findes også i en engelsksproget version: "BrainSmart Leadership", Reframe Publishing, 2022.
Ud over de 35 bøger, vi har introduceret herover, findes der masser af andre fremragende bøger om kulturel diversitet, inklusion og samarbejde på tværs af forskelle
Derfor anbefaler vi, at du også kaster et blik på vores oversigt med endnu flere interessante bøger. Her finder du hele 131 bøger, som vi enten selv har læst, eller som vi har fået anbefalet. Måske er der en bog på listen, som er ekstra relevant for netop dig!
Hvis du og din familie skal bo og arbejde i udlandet i en periode, så se også vores udvalg af bøger, der kan hjælpe dig/jer med at få en vellykket expat-oplevelse, i blogindlægget her (på engelsk).
Nogle gange kan skønlitteratur bringe os tættere på andre menneskers følelser og reaktioner end faglitteratur. Tak til Moina Rauf for at minde os om det – og for at anbefale romanen "Round the Bend" af Nevil Shute (1951) som et godt sted at starte.
Hvis du er interesseret i skønlitteratur specifikt om eller fra Danmark, Grønland eller Færøerne, så er der inspiration at hente i vores blogindlæg her.
Her er en ekstra idé, som Meghna Nijhawan har delt med os (tusind tak, Meghna!):
Prøv at samle et "bibliotek" med "menneskelige bøger" fra forskellige kulturelle baggrunde og invitér deltagerne til at spørge åbent og nysgerrigt ind til hinandens kulturer. Du kan lære utrolig meget af dybe og respektfulde samtaler med mennesker, der er forskellige fra dig!
Hvad med dig? Har du nogle favoritbøger om kulturel diversitet, inklusion og samarbejde på tværs af forskelle?
Det vil vi elske at høre om.
Du er velkommen til at anbefale bøger, du selv har skrevet.
Mail dine boganbefalinger til Anne Katrine Skovenborg på aks@c3consulting.dk. Vi tager imod alle anbefalinger med kyshånd!
Blogindlægget her blev oprindeligt publiceret i maj 2022.
Det er blevet opdateret med nyt indhold i juni 2024.
Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.
By signing up, you'll also get a free chapter from our book 'Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures'.
"My copy of this book will be placed close to me on my office shelf – next to only a handful of other truly inspiring books I have read."
- Mette Bjerrekær, Group Vice President, GRUNDFOS
Køb hos WilliamDam.dk Køb hos SAXO Køb hos iMusic*
*) Anbefalet hvis du bor uden for Danmark.
Er du interesseret i at købe et større parti bøger eller vil du vide mere om bogen? Så klik her.