BLOG

Forside - Nyheder og viden - Blog - Blog-indlæg
07.06.2022

HURTIGT TIP: Brug perspektivtagning til at styrke inklusion og kulturel intelligens

Husker du jævnligt at se verden fra andre perspektiver end dit eget?

Hvis ja, så bliv endelig ved med det!

Hvis nej, så er det nok på tide, at du får en ny vane.

I det mindste hvis du arbejder med diversitet og inklusion og/eller har opgaver og samarbejder, der går på tværs af kulturer og landegrænser. 

Kort fortalt handler perspektivtagning om, at du kan sætte dig i et andet menneskes sted og forestille dig, hvordan verden ser ud fra vedkommendes synspunkt.
 

Når vi taler diversitet og inklusion, så er perspektivtagning en af de få metoder inden for D&I-træning, som forskningen kan dokumentere, faktisk har en positiv effekt.

Forskellige forskningsprojekter har vist, at øvelsen med at sætte sig i en anden persons sted kan:

  • Reducere ubevidste bias og stereotyper
  • Skabe mere positive holdninger overfor personer, som vores hjerner ellers automatisk kategoriserer som 'én af de andre', i modsætning til 'en af os' (fordi de fx ser anderledes ud, har en anden kulturel baggrund, tilhører en anden generation, etc.)
  • Kan styrke vores villighed til at interagere med folk, der ikke tilhører 'vores egen gruppe'
     

Evnen til at skifte perspektiv er også et vigtigt element i kulturel intelligens, for perspektivskift kan styrke dit tværkulturelle arbejde på rigtig mange måder!

Her nogle eksempler:

  • Du bliver bevidst om, hvordan dit eget perspektiv på verden ikke er 'det eneste rigtige', men bare er et blandt mange mulige perspektiver
  • Du kan nemmere udrede og undgå kultur-baserede misforståelser, når du kan se en sag fra din globale samarbejdspartners perspektiv
  • Du træffer bedre beslutninger, når du kan bringe flere perspektiver i spil
  • Du kan bruge dine globale medarbejderes forskellige perspektiver til at skabe nye løsninger – og til at tilpasse eksisterende løsninger til nye markeder

Hvis du vil vide mere om, hvordan perspektivtagning kan styrke inklusion og kulturel intelligens, så finder du links til relevante bøger, artikler og forskningsprojekter nederst i blogindlægget her.


Hurtig selvtest: Er perspektivtagning allerede en del af din arbejdsdag?

Her er tre hurtige spørgsmål, som du kan bruge til at vurdere, om perspektivtagning allerede er en naturlig del af din arbejdsdag.

1. Kan du argumentere for det modsatte synspunkt?

Tænk på en sag, som du har en holdning til. Meget gerne en sag, som du føler stærkt for.

Tænk så på en person, der har et helt andet syn på sagen end dig, og prøv om du kan gennemføre en argumentation for det pågældende synspunkt.

2. Kan du beskrive en opgave fra en kollegas perspektiv?

Tænk på en opgave, som du og en række andre kolleger skal løse sammen.

Tænk så på en af dine kolleger, der også er involveret i opgaven. Det må meget gerne være en kollega, der ikke på alle punkter minder om dig selv – fx en kollega, der er fra en anden afdeling, har en anden faglig eller kulturel baggrund eller er fra en anden generation.

Prøv at sætte dig i den pågældende kollegas sted – hvordan ser opgaven ud fra hans eller hendes perspektiv?

3. Kan du beskrive en 'mærkelig oplevelse' fra din modparts perspektiv?

Tænk på en situation, hvor du syntes, en kollega opførte sig mærkeligt eller forkert.

Spol nu tilbage og 'hop over på den anden side'.

Hvordan har din kollega mon oplevet den pågældende situation? Hvad har motiveret din kollega til at handle som han/hun gjorde? Og hvordan påvirker det din egen tolkning af situationen, når du også kender din kollegas perspektiv?


Træn din evne til at skifte perspektiv

Vi kan virkelig anbefale, at du træner din evne til at skifte perspektiv. Og det gælder lige meget om perspektivtagning allerede er en del af din hverdag eller ej.

Hav de tre spørgsmål fra 'selvtesten' i baghovedet, så du løbende træner din hjerne i at se sager, opgaver og situationer fra forskellige perspektiver.

Den slags hjernegymnastik kan godt virke krævende i starten, men det bliver nemmere hen ad vejen!

En rigtig god model at bruge, når du arbejder med at skifte perspektiv, er 'Det dobbelte isbjerg'.

'Det dobbelte isbjerg' hjælper dig med at udforske, hvilke værdier og motiver der ligger bag, når du og en kollega fortolker en situation forskelligt.

Lær hvordan du bruger modellen i vores videoblogindlæg her (NB: blogindlægget har fokus på nationale kulturforskelle, men du kan også bruge 'Det dobbelte isbjerg' i alle andre situationer, hvor du og andre oplever en sag eller en situation forskelligt).


Se efter mønstre – og test dine antagelser

Så nu prøver du at sætte dig i en kollegas sted, og den pågældende kollega er fra et andet land end dig. Eller er et andet køn, fra en anden generation, har en anden faglig baggrund etc.

Hvordan ved du så egentlig, hvordan verden ser ud fra din kollegas perspektiv?

Svaret er: Det kan du aldrig have en fuldstændig viden om. Men du kan gøre dig umage for at finde ud af det!

Lad os sige, at du selv har dansk baggrund, og nu har du fået en gruppe nye kolleger i Indien.

Så gå i gang med at udforske, hvilke kulturelle værdier der kan påvirke dine indiske kollegers perspektiver. Selvom der altid vil være individuelle forskelle, så prøv også at finde mere generelle kulturelle mønstre.

Du vil måske allerede have nogle antagelser om indisk kultur. Og det er helt OK. Bare husk løbende at teste, om dine antagelser stemmer overens med virkeligheden, og vær klar til at justere dem, hvis de ikke gør!

Her får du et par redskaber, du kan bruge, når du skal udforske kulturelle værdier og mønstre:


Sådan kommer du videre

Skal vi hjælpe jer med at bruge perspektivtagning til at styrke inklusion og kulturel intelligens i jeres virksomhed? Kontakt os for en snak!

C3's bog 'Global Perspectives' er fyldt med inspiration til, hvordan du kan bruge forskellige perspektiver til at styrke din tværkulturelle kommunikation og samarbejde. Læs mere om bogen her.

Vil du have flere tips til, hvordan du bedst samarbejder på tværs af kulturer? Så følg os her på LinkedIn – og tilmeld dig vores nyhedsbrev her.


Mere viden om perspektivtagning

Close X

Sign up for our newsletter

Want inspiration on how to work effectively across cultures? Then sign up for our newsletter to get expert advice, easy-to-use tools, and updates on C3 delivered straight to your inbox.

By signing up, you'll also get a free chapter from our book 'Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures'.

Køb vores bog

Global Perspectives: A Practical Guide to Navigating Across Cultures

 "My copy of this book will be placed close to me on my office shelf – next to only a handful of other truly inspiring books I have read."
 -  Mette Bjerrekær, Group Vice President, GRUNDFOS

Køb hos WilliamDam.dk  Køb hos SAXO  Køb hos iMusic*

*) Anbefalet hvis du bor uden for Danmark.

Er du interesseret i at købe et større parti bøger eller vil du vide mere om bogen? Så klik her.

Nyhedsbrev